e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V litvínovském divadle zkouší hru o černobylské tragédii

publikováno: 30.9.2019, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na pódiu Docela velkého divadla v Litvínově v těchto dnech probíhají pod vedením režiséra Jurije Galina zkoušky nové divadelní inscenace Sarkofág Černobyl. Surrealistické drama Vladimíra Gubareva o nebezpečí lží bude mít premiéru v pátek 11. října.

Příběh, který se odehrává na onkologické klinice v Moskvě, je vystavěn na skutečných událostech z roku 1986. V Černobylu tehdy došlo k havárii sovětské atomové elektrárny, kterou se Sověti pokoušeli před světem utajit. "Příběh o nebezpečí lži, zatajování a neodpovědnosti vedoucí k tragédii, na kterou byly pravda, láska a schopnosti obyčejných lidí příliš krátké," stojí v podtitulu hry. Podle režiséra Jurije Galina, ale není tento příběh ojedinělý: "V roce 1989 se v Barentsově moři potopila jaderná ponorka Komsomolec. Zemřelo 49 lidí. Sověti mlčeli. V roce 2000 došlo k výbuchu na atomové ponorce Kursk. Na palubě bylo 118 vojáků. Celý svět nabízel pomoc s jejich záchranou. Rusko odmítlo. Všichni zemřeli. V červenci 2019 vypukl požár na ruské atomové ponorce Lošarik. 14 mrtvých. Důvod plavby? Tajný. 8. srpna 2019 explodoval v Archangelsku testovaný raketový motor na jaderné palivo. Přiznaných 5 mrtvých, uzavřená část Bílého moře a informační embargo. Mlčení, zatajování a lži provázejí každou ruskou jadernou havárii. Lidský život jako by byl bezcenný. A přesto v Česku z nejvyšších míst zaznívají hlasy, že by další blok české atomové elektrárny měla stavět ruská firma a lže se o tom, jak by pro ČR bylo partnerství s Ruskem užitečné. Nebylo. Žil jsem v Rusku 47 let. 29 let jsem už ale doma tady a chci mít čisté svědomí," říká režisér, který varuje před 'přátelstvím' s putinovským Ruskem. Vše to ho vedlo k nazkoušení nové inscenace o černobylské havárii. "A proč to zkoušíme? Aby to lidi věděli, jak říká Bulgakov, aby to věděli,”  dodává Galin.

V režii Jurije Galina hrají Petr Erlitz, Lenka Lavičková, Jana Galinová, Lucie Randáková, Markéta Velánová, Tereza Haasová, David Kubát, Michal Žižka, Petr Kozák, Robert Stodůlka, Lukáš Masár, Pavlína Lišková a Dušan Matouš. Premiéra je naplánována na 11. října v 19,00 hodin v Docela velkém divadle v Litvínově.