e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak vypadal underground na Ústecku?

publikováno: 30.9.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Milan Fred Pištěk

Sdílet: facebook twitter google+

Muzeum města Ústí nad Labem za spolupráce spolku Ústecká kulturní platforma 98 a Filosofické fakulty UJEP pořádá v rámci 8. ročníku Festivalu Sudety 2016 výstavu Underground a disent na Ústecku. Začíná dnes a bude v prostorách muzea k vidění do konce roku.

Průběžně doplňovaný soubor expozičních panelů usiluje o mapování činností a života osobností undergroundového hnutí na Ústecku, Teplicku, Děčínsku a Litoměřicku. Vychází z podkladů, jež v minulých letech nashromáždili Milan Fred Pištěk, František Čuňas Stárek, Ivan Martin Magor Jirous, Vladimír Lábus Drápal, Svatopluk Karásek, Milan Pekky Bouška, Radek Strnad, Tomáš Prchal, Jan Wayda Tomeš, Filip Šucha a mnozí jiní. V rámci projektu Memoriál Ivana Dejmala 2016 byl rozšířen o panely upozorňující na život a dílo disidenta, politika, ekologického odborníka a ministra životního prostředí, Ing. Ivana Dejmala (*17. 10. 1946 Trmice - †6. 2. 2008 Praha). V 70. a 80. letech 20. století aktivně pracoval v opozici a ekologickém hnutí.

Součástí bude též ‘kontravýstava’ s pracovním názvem Undergroundeath - zrcadlo undergroundu v podobě nástěnky výtvarníka Karla Konopky, s níž se zamýšlí nad současnou podobou undergroundu a nabízí kritický pohled na jeho představitele.

Výstava je součástí festivalu Sudety 2016, který bude dále zahrnovat např. konferenci s přednáškami, filmovými projekcemi i diskusními workshopy u příležitosti oslav 17. listopadu, Slova a svoboda (11.  - 17. 11. 2016) v režii FF UJEP a za spolupráce Ústecké kulturní platformy 98 nebo 4. ročník koncertu undergroundových umělců s výstavou Na tři akordy #4 (12. 11. 2016).

Celý program se momentálně nachází ve stadiu hektického vývoje, jehož průběh lze sledovat na stránkách: severnipolabi.cz, festivalsudety.cz, ukp98.cz/sudety, ukp98.cz/mid, ujep.cz, muzeumusti.cz a sociálních sítích.