e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 2. až 4. října

publikováno: 30.9.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Léto se přehouplo do podzimu a všude se slaví sklizeň. Podzimní úroda bude k mání na trzích v Mostě, na dožínkách v Oseku, jablečném dni v Krásném Dvoře a Lounech, medobraní v Litoměřicích nebo medovinobraní ve Vrbičanech (na fotce).

Podzimní farmářské slavnosti
Regionální potraviny přímo od výrobců nebo pěstitelů budou v sobotu 3. října k mání na Prvním náměstí v Mostě. Nákupy zpestří hudba, soutěž v dojení krav i první mostecké štrúdlování, do kterého se můžete zapojit. Stánky budou otevřeny od 8,00 do 12,00 hodin. Doprovodný program i jak se přihlásit do soutěže se dozvíte v článku

Přírodovědná procházka
V pondělí 5. října odpoledne se můžete vydat s Vítem Jozou a Jaroslavem Bažantem z mosteckého Oblastního muzea na přírodovědnou exkurzi do lesoparku Šibeník v Mostě. Sraz je v 16,30 hodin u skateparku v ulici J. Palacha.

Jablečný den 
Na zámku Krásný Dvůr se v sobotu 3. října konají podzimní slavnosti jablek s bohatým kulturním programem, trhem, soutěží o nejlepší jablečnou specialitu a hraním pro děti. Podrobnosti v dnešním článku.

Tajemství klášterecké minulosti
Další netradiční oživené prohlídky zámku v Klášterci nad Ohří, letos poslední, se chystají na sobotu 3. října. Začínají v 19,00 hodin a vstupné je 50 Kč, nutná rezervace vstupenek.

Medovinobraní
Na zámku Vrbičany u Lovosic se v sobotu 3. října konají historické slavnosti věnované medovině. Návštěvníky od 12,00 hodin čeká historický šerm, středověká kapela, hadí mág, dobová kovárna, katovna, tržiště a samozřejmě košť medoviny.

Dožínky v klášteře
Dožínky jako poděkování za úrodu se budou slavit v sobotu 3. října v areálu cisterciáckého kláštera v Oseku. Během dne budou připraveny prohlídky kláštera i setkání u klášterního piva. Zapojit se můžete i darem květin nebo pohoštění z vaší úrody. Program najdete zde.

Den zvířat
V zooparku v Chomutově můžete oslavit v neděli 4. října od 13,00 do 17,00 hodin Den zvířat. Hlavním bodem programu jsou křtiny losa evropského. Představí se divadla pro děti, žonglování, kapela Album Bluegrass Band, připraveny budou ukázky zumby, taneční soutěže, workhoshop pro děti. Současně bude v Ekocentru probíhat Den otevřených dveří, kde se děti mohou sezámit s programem kroužku Země pod lupou. Vstup je zdarma a otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin. Podrobně zde. http://www.e-region.cz/magazin/24092015-ekocentrum-zooparku-pripravuje-den-otevrenych-dveri

Festival ptactva
A ještě jedna oslava zvířat se o víkendu koná. Pořádá ji Oblastní muzeum v Mostě a začíná v sobotu 3. října v 8,00 hodin na Benediktu v Mostě. Pro zájemce je připravena komentovaná ornitologická prohlídka s průvodcem Ing. Jaroslavem Bažantem. S sebou svačinu dalekohled a dobrou náladu. Sraz je na parkovišti u restaurace Benedikt.
Vyprovodit stěhovavé ptáky na jejich cestu do teplých krajin můžete v sobotu 3. října také v Žatci, i tam se koná Evropský festival ptactva. Sraz je v 9,00 hodin na KKamenném vršku na rohu u sportovního areálu Flóra v Žatci, trasa povede po bývalém tankodromu v Perči.

Divadelní festival
Až do soboty pokračuje v Mostě divadelní festival Young for young, který vyvrcholí 3. října udělením ceny Evě Klánové a Jaroslavu Satoranskému i otevřením výstavy, věnované autoru architektonické podoby divadla Ivo Klimešovi. Během dne pak děti i dospělé čekají pohádky, představení a workshopy. Detailní program najdete v článku Young for young: Festivalové menu o šesti denních chodech

Hraběcí mlsání
Další ochutnávkový den chystá také zámek Velké Březno u Ústí nad Labem. Při naprosto jedinečné gurmánské prohlídce zámku můžete sami ochutnat pochoutky jako humr, langusta, ústřice, kaviár a jiná žoužel aneb co u moře mlsal sám pan hrabě. Ochutnávat můžete jídla upravená podle dobových receptu. Prohlídky začínají 3. října v 10,00 hodin, poslední v 15,00 hodin. Vstupné 150 Kč.

Běh okolo jezera
34. ročník běhu kolem jezera Chmelař se koná v Úštěku na Litoměřicku. Prezentace běžců bude probíhat u koliby na 1. pláži u jezera od 7,30 hodin. Dětské kategorie začínají startovat v 8,40 hodin, pro dospělé budou připraveny trasy na na 4600 a 9200 metrů.

Alchymistické prohlídky
Poslední letošní oživené prohlídky zámku Duchcov se uskuteční exkluzivně potmě v sobotu 3. října od 19,00 a 20,00 hodin. Během prohlídek se bude objevovat nepoznanéa vynalézavý Giacomo vám mimo jiné prozradí, k čemu je taková tma dobrá. Prohlídky budou spojeny s premiérovým promítáním výjimečného filmového materiálu o životě Giacoma Casanovy na duchcovském zámku z dílny Petra Stolaře a Divadla V Pytli. Doporučujeme rezervaci předem na telefonním čísle 417835301.

Litoměřické medobraní
V sobotu 3. října proběhne druhý ročník akce Litoměřické medobraní, kde své včelí produkty a výrobky z nich, představí včelaři z blízkého okolí. Návštěvníci se zde budou moci seznámit nejen s postupem výroby, ale budou mít možnost výrobky ochutnat, nakoupit a ohodnotit v návštěvnické anketě. Akce se uskuteční v Centrální školní jídelně u Jiráskových sadů v Litoměřicích od 14,00 do 17,00 hodin, vstup je zdarma. 

Jablečná směnárna
Jablka ještě jednou! Lounská knihovna pořádá v neděli 4. října od 14,00 do 17,00 hodin Jablečné slavnosti. Čeká vás odpoledne plné sladkostí, her a pohody, kreativní dílny pro děti i dospělé, malý jarmark a směnárna receptů – přineste ochutnat svůj jablečný moučník i s receptem. 

Desetiboj v Berkaně
Restaurace Berkana v Mostě (pod nemocnicí) pořádá 2. a 3. října první ročník v desetiboji dvojic o pohár Berkany. Přihlásit se můžete na tel. 777766995, kde také dostanete informace o disciplínách i cenách. Zápisné je 666 Kč na osobu a v pátek se můžete těšit na maso na grilu a v sobotu na prase, část zápisného si pak rozdělí vítězové. V čem se bude soutěžit? Třeba v minigolfu, šipkách, hodu pneumatikou, střelbě na hokejovou branku, vrcholem soutěže bude vikingsko-keltská hra.

Noční prohlídka
Na Horním hradě u Stráže nad Ohří můžete v sobotu 3. října od 18,00 hodin navštívit poslední letošní noční prohlídku. Hradní brány budou otevřeny již před osmnáctou hodinou, abyste měli možnost prohlédnout si hrad ještě v posledním denním světle. Večerem a nocí vás poté provede bravurní průvodce a vypravěč Viktor Braunreiter. Po boku mu bude stát spolek šermířů Jednota panská a program zakončí fireshow Ohnivého divadla Ignis. Akce bude zakončena po 23. hodině, přičemž hradní brány zůstanou otevřené pro posezení u teplé medoviny či jiných pochutin i poté.