e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Velká pomoc vzniká z malých laskavých gest

publikováno: 30.9.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Alespoň to tvrdí Stanislava Provazníková, která se svou kamarádkou, majitelkou chaty Katlovka ve středních Čechách, rozhodla pomáhat o prázdninám obyvatelům Křešic. Nevzala ale peníze či lopatu - naopak odvezla křešické děti pryč z postižených oblastí. Aby si odpočinuly od stresu života ve zničené obci a jejich rodiče aby získali čas na obnovu svých domovů. Přečtěte si jejich příběh.

Pomoc pro děti i rodiče z postižené oblasti Ústeckého kraje přišla ze středních Čech. 31 dětí ze zaplavených vesnic u Labe mohlo i přes jarní pohromu strávit alespoň pár příjemných dní odpočinku v hezkém prostředí, zatímco jejich rodiče získali dostatek času pro opravy poškozených domovů.

Za vším stojí dvě ženy a matky, které nemají daleko od nápadu k činům - Stanislava Provazníková z Chomutova a Barbora Klenčáková-Oberreiterová, která právě opravila chalupu Katlovka ve středních Čechách. Právě tu poskytla na tři týdny - zcela bezplatně - pro křešické děti. "Při návštěvě Křešic mi došlo, že ti lidé potřebují pomoc i nadále, nejen akutně při povodni. Bolelo  nás  srdce, když  na  vlastní  oči  vidíte, co dokáže způsobit  živel," říká Stanislava Provazníková. S oslovením rodičů a výběrem dětí pomohla ředitelka křešické školy Mgr. Lenka Špittová. "Řekly jsme si, že když děti budou zajišteny, rodiče se mohou plně soustředit na obnovu svých příbytků a navíc pomoci při opravě ZŠ a MŠ. Bára nečekala ani  minutu a oslovila několik dalších lidí v okolí Katlova, Červených Janovic, Kutné Hory, Prahy a dalších  míst. Výsledek byl úžasný, pomohlo nám množství lidí a navíc se vytvořila se sbírka potřebných věcí," líčí začátek prázdninového dobrodružství Stanislava Provazníková. Poděkování všem, kteří pomohli, najdete na konci článku.

Celkem ve třech turnusech strávily děti z Křešic na Litoměřicku a okolních obcí báječné volno. Díky sponzorům o ně bylo postaráno nejen materiálně, ale podařilo se jim zajistit také zajímavý program - čekalo je koupání, návštěva kina, jízdy vláčkem na Řepařské dráze, výlet do zahrady Botanicus či na hrad a mnoho dalšího. "Jakmile se po Katlově rozneslo, že jsou tam na táboře děti z povodní zasažených oblastí, různé dary a dárky přicházely každý den - někdo přinesl ovoce ze zahrádky, místní pekařka napekla každý den pro děti sladkosti. Nejvíc pomoci se nám dostalo od obyčejných lidí a drobných podnikatelů, živnostníků. Nad ničím nepřemýšleli a prostě přinesli, co mohli. Moc si toho vážím," vypráví dojatě Stanislava.

Všem zúčastněným patří veliké díky, protože právě z malých laskavých gest vznika pomoc velkých rozměrů:
Obecní úřad Červené Janovice - 3000,- Kč a vyhlásili sbírku věcí.
AGRO Podlesí a.s. Červené Janovice - masné výrobky v hodnotě 2000,- Kč.
Pan Vančura - maso v hodnotě 1000,- Kč.
Elektro Nápravník Kolín - TV do auta na pohádky.
Tomáš Vanča, http://zeleznicka.bloudil.cz - Volné vstupenky na vláček
Botanicus Ostrá www.botanicus.cz - Volné vstupenky.
Plavecký Stadion Kutná Hora - Volné vstupenky.
A-ROYAL service s r.o zastoupená panem Jiřím Badou - Občerstvení, vstup do kina a další.
Prefa Praha - 1000,- Kč
Intop Libochovice - 1000,- Kč
Robert John - 1000.- Kč
Chalupa u Čermáků - 1000,- Kč
Stanislav Junek - 1000,- kč
Pavel a Pavlína Brahovi - 200,- Kč + 5 kg Lentilek
a spousta obyvatel okolí Červených Janovic a Zbraslavic, kteří darovali oblečení, hračky a další věci pro občany Křešic a okolí.