e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zajímavé výstavy

publikováno: 30.9.2010, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Podzimní deštivý čas si můžete zpříjemnit v galeriích a muzeích. Vybrali jsme pro vás zajímavé výstavy, které se otevřou v nejbližších dnech. Do historie dvou hradů se můžete ponořit v Oseku, Václava Havla coby dramatika mapuje výstava v Mostě, hned tři výstavy nabídneme v Chomutově a děti pozveme na zámek Červený Hrádek za populárním plyšovým hrdinou.

O minulosti a budoucnosti hradů
Český hrad Rýzmburk u Oseka na Teplicku a německý Frauenstein – dva hrady se společnou minulostí představí zajímavá výstava v Oseku. Otevře se v galerii ITC v areálu oseckého kláštera v sobotu 2. října v 15,00 hodin. Součástí vernisáže bude vyhodnocení výtvarné soutěže, také povídání o hradu Rýzmburk včetně virtuální prohlídky hradu a představení jeho nových webových stránek. Výstava Rýzmburk a Frauenstein – Kořeny společné minulosti probíhá po celý říjen a listopad a je otevřena denně mimo pondělí od 10,00 do 16,00 hodin. Porovnávat můžete nejen minulost, ale také současnost obou hradů – ten německý je totiž turistickou atrakcí, zatímco ten český je skutečně jen zarostlou zříceninou.

Chomutovské galerie
USB nebo-li Umělecký spolek Benedikt, sdružení umělců, kteří se sešli na letním sympoziu v areálu Benedikt v Mostě, se představí na výstavě v galerii Lurago v Chomutově. Na výstavě uvidíte obrazy, grafiku a fotografie. Vernisáž se koná v pondělí 4. října v 17,00 hodin a výstava trvá do 27. října.
Městská galerie Špejchar v Chomutově na náměstí Míru bude vystavovat obrazy Martiny Orihelové. Vernisáž se uskuteční v úterý 5. října od 17,00 hodin. Výstava potrvá do 30. října a prohlédnout si ji můžete od úterý do soboty od 9,00 do 17,00 hodin.
Ve stejný den bude ve výstavní síni SKKS v Chomutově otevřena výstava, kterou pořádá Oblastní charita Most v rámci společného česko-německého projektu na podporu dobrovolnictví. Vernisáž začíná v 16,30 hodin.

Kuky se vrací
Kukyho cesta domů se prodloužila o zastávku na zámku Červený hrádek u Jirkova. Zahájení výstavy v sobotu 9. října ve 14,00 hodin se zúčastní i režisér Jan Svěrák a další tvůrci. Výstava věnovaná stejnojmennému filmu má podobu Kukyho lesního dobrodružství. Chybět nesmí filmové postavy Hergot, Anuška, Plazivec, Choroš, Dubák a samozřejmě plyšový medvídek Kuky, který bude na návštěvníky čekat v nadživotní velikosti. Do světa dětské fantazie může i dospělý návštěvník nahlédnout pomocí speciálního kukátka a prohlédnout si tak v bramborvitríně vybrané scény z netradičního pohledu. Výstavu bude provázet promítání Filmu o filmu Kuky se vrací. Výstava bude přístupná do 26. listopadu a otevřeno je ve všední dny od 9,00 do 16,00 hodin, v sobotu a neděli od 10,00 do 17,00 hodin. V zámecké restauraci se navíc bude podávat Kukyho minibábovka.

Václav Havel
V úterý 5. října se v mostecké knihovně, ve výstavní síni Zlatá trojka otevře výstava nazvaná Václav Havel - Občan a dramatik. Zachycuje premiéry divadelních her Václava Havla od začátku 60. let do současnosti na českých i zahraničních scénách. Fotografie z inscenací doprovází fotografie a dokumenty ze života bývalého československého a českého prezidenta. Vernisáž začíná od 17,00 hodin, obejít se ale bude muset bez hlavního protagonisty.
Současně bude zahájena v galerii také výstava Jaroslava Vodičky, severočeského malíře a sochaře, věnovaná jeho osmdesátinám. Obě výstavy potrvají do 2. října.