e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Velryba odstartuje novou klubovou sezónu mosteckého Rokáče

publikováno: 30.8.2018, kategorie: Hudba, autor: Vašek Purchart

Sdílet: facebook twitter google+

Mostecký Rokáč Vinohrady zahájí v pátek 31. srpna další klubovou sezónu. Od 20,00 hodin tam vystoupí domácí Velryba a z Berouna je přijede podpořit kapela Black Hill. Další víkend pak do Mostu dorazí česko-americký Bohemian Blues Quartet. Dozvíte se také, jaké koncerty chystá rokáč do konce roku.

Kapela Velryba vznikla na sklonku roku 2006 jako sólový projekt Vládi Šafránka (Harlej, Waldagang), k vydání jeho sólového CD „Velryba“. Seskupení odehrálo v letech 2006-2008 bezmála 20 koncertů po celé ČR, nicméně pro značné časové zaneprázdnění leadera kapely svou činnost ukončila. Na sklonku roku 2013 se tři původní členové kapely (Luděk „Lu2“ Kočár, Vláďa „MUDr“ Kadlec a Marek „Mára“ Kohout) rozhodli toto uskupení vzkřísit a do svých řad pozvali další muzikanty: Lukáše Korandu – zpěv (Koradoband) a Petra „Lojzíka“ Slapničku – bicí (No Brakes, Cumbál...). V roce 2017 došlo ke změně na postu kytaristy, kde Vláďu Kadlece nahradil Pavel "Babizna" Žďárský a kapela dostala nový kytarový a také vokálový rozměr.

Berounská kapela Black Hill byla založena v roce 2001 muzikanty, kteří své zkušenosti sbírali v kapelách Atomic, Dehet a Magors Act. V roce 2002 začíná spolupráce s producentem a muzikantem Pavlem Marcelem (Kaviar Kavalier, Kurtizány z 25. Avenue, Vilém Čok, Michal Prokop, atd.). Kapela koncertuje a otevírá show pro např. Arakain, Visací zámek, Škwor, apod. V roce 2004 koncertuje po boku Dolores Clan, Magma Hotel, The Switch a další špičkou české klubové scény. V nové sestavě kapela natáčí zatím poslední demo CD Aerobeat, které vychází na jaře 2008. S novým albem se mění také image, tentokrát zaměřena na aviatiku. Začíná koncertování po klubech, sálech větších i menších a na letních festivalech, kde se skupina potkává opět s Arakain, Krucipusk a navazuje přátelství s Vilémem Čokem a jeho ByPassem. Na přelomu roku 2008 a 2009 se Black Hill umísťuje na pěkném pátém místě v soutěži Naděje Beatu. S novou chutí pokračovat kapela vyjíždí na Bůvolí stezkou tour, kde předskakuje Vilému Čokovi na křtu jeho novinky v pražském Futuru a rozehřívá publikum pro punkové inženýry Visací zámek.

Program rokáče na září můžete najít v rubrice Kalendář akcí. Dále pak připravuje vystoupení kapela jako Sixth Dimension, Caroozer, The End of Colors, Totální nasazení, Cumbal, Ivan Hlas Trio a další.

Rokáč, založený v roce 1995, je nejstarším, dosud fungujícím, hudebním klubem v Mostě. Od loňského března s novým názvem Rokáč Vinohrady, s novým interiérem a novým provozovatelem, kterým je Mostecký hudební spolek.