e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie Sladovna v Žatci otevře novou expozici z historie tužek

publikováno: 30.8.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 1. září se v žatecké Galerii Sladovna otevře nová dlouhodobá expozice Historie neobyčejné tužky. Interaktivní výstava, která už se krátce v Žatci představila před dvěma lety, nabízí unikátní sbírku i možnost vyrobit si vlastní tužku.

Expozice zahrnuje unikátní celoživotní sbírku historických a raritních tužek sběratele Emanuela Petráně. Máte tak možnost seznámit se s vývojem prostředků na psaní, uvidíte ukázku výrobního postupu, nalezne zde tužkové tuhy, obchodní balení tužek, ukázku pastelek, kosmetické tužky pro výtvarníky, kuriozity a zvláštnosti, tužkařské humoresky, reklamní tužky, nejstarší tužky, školní gumy a ořezávátka, golfové tužky, dále tužky zahraniční, inkoustové, tesařské, umělohmotné, tužky obří a mnoho dalšího. Spolu se sbírkou poznáte historii nejstarší české tužkárny Hardtmuth KOH-I-NOOR. Na závěr si můžete vyrobit vlastní tužku v dílně, která je součástí této výstavy.

Galerie Sladovna, která je součástí komplexu Chrámu chmele a piva v Žatci, je otevřena od úterý do neděle od 10,00 do 17,00 hodin s hodinovou polední pauzou od 12,00. Vstupné je 50 Kč pro dospělé, děti, studenti a senioři 40 Kč, rodina 130 Kč.