e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 1. až 3. září

publikováno: 30.8.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední prázdninový víkend je nadupaný velkými akcemi jako jsou závody trucků, žatecká Dočesná a mistrovství ve svíčkové, ale přidáme novinky – festival válečníků v Březně, den zdraví v Klášterci nebo venkovské loučení v Jáchymově.

Závody trucků
Největší závody na mosteckém autodromu se blíží. V pátek 1. září začíná Czech Truck. Prix, a to spanilou jízdou po městě v 16,45 hodin. Vše podstatné o víkendu plném silných strojů najdete na webu www.autodrom-most.cz.

Payerovy narozeniny
Společnost přátel Julia Payera zve na happening u příležitosti 176. narozenin slavného teplického rodáka Julia Payera. Akce se koná v sobotu 2. září v 17,00 hodin v Šanovském parku v Teplicích u připravovaného pomníku Julia Payera. Na programu je třeba hymna Julia Payera od plk. Jana Zástěry a Rakousko-uherská hymna za doprovodu flašinetu, položení věnce k pamětní desce na rodném domu J. Payera, rumová vánice a další.

Tajemství klášterecké minulosti
Po dva večery, v pátek 1. a v sobotu 2. září, se můžete s průvodci z divadelního spolku Klas vydat na procházku Kláštercem nad Ohří. Večerní komentované prohlídky města začíná ve 20,00 hodin na zámku. Vstupenky se rezervují v pokladně zámku, stojí 50 korun.

Bylo tu, není tu...
Počtvrté se otevře výstava, která srovnává historii Loun se současným stavem, tentokrát bude na téma lounské katastrofy. Vernisáž se koná v sobotu 2. září od 17,00 hodin na Mírovém náměstí a výstava pak bude k vidění na dvorku knihovny.

Prohlídky dolu
Poslední prázdninový víkend, v sobotu 2. září, se uskuteční speciální večerní prohlídky dolu Mauritius na Hřebečné se začátky v 19,45, 20,45 a 21,45. Zájemci nechť se přihlásí na e-mail infomauritius@seznam.cz, místa jsou omezena. Před dolem bude připraveno ohniště k opékání buřtů, nebude chybět ani soudek piva. 

Drakiáda v Petrovicích
Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje pořádá v sobotu 2. září od 9,00 tradiční Drakiádu spojenou s dnem otevřených dveří Stanice Petrovice. Každý, kdo si přinese draka a dokáže jej poslat nejvýš ze všech, má šanci zvítězit. Připraveny jsou také ukázky zásahů, drakiáda začíná v 11,00 hodin, od 12,00 hodin opékání buřtů.

Výlet parním vlakem
V sobotu 2. září můžete jet na výlet s Destinační agenturou Dolní Poohří, parním vlakem Pressnitztalbahn na trase Jöhnstadt – Steinbach a zpět. Odjezd z Loun, Žatce a Kadaně. Informace získáte v článku

O Rýzmburku
V pátek 1. září se v Informačním centru v Oseku ve vstupu do kláštera otevře výstava Rýzmburk v době pozdního středověku. Vernisáž začíná v 18,00 hodin. Výstava bude otevřena do 1. října. Exponáty jsou zapůjčeny z Regionálního muzea v Teplicích a Archeologického ústavu v Mostě. 3D modely a animace hradu - Ing. Ivan Lehký. 

Den zdraví
V sobotu 2. září pořádá Klášterec nad Ohří Den zdraví v letním kině, festival pro rodiny s dětmi, který zábavnou formou představí zdraví prospěšné činnosti i produkty pro děti i dospělé. Bude připraven hudební program, jehož hvězdou bude Lenka Dusilová, a různé aktivity jako masáže, jóga, pilates, ochutnávky a další. Podrobnosti v článku Den v letním kině provede světem pohybu, zdraví a hudby.

Festival Korozluky
Již potřetí se příznivci dobré muziky, pohodových lidí a skvělé nálady sejdou v sobotu 2. září na zámku v Korozlukách u Mostu. V prostorách zámeckého parku v rámci festivalu Korozluky zahrají od 18,00 hodin Hustej Wimpy, Oskar Petr, Ondřej Hejma, Kateřina Pelíšková, Petr Kalandra Memory band, Luboš Pospíšil Trio a Blue Rocket. Více zde

Fotografie v synagoze
V žatecké synagoze bude vystavovat své fotografie Daniel Černý, nejen majitel této synagogy, ale také fotograf a bývalý primátor Chomutova. Jeho tématem jsou akty. Výstava bude přístupná po dobu Dočesné 1. a 2. září vždy od 14,00 do 17,00 hodin a setkat se můžete i s autorem. Vstup je zdarma.

Do tepláků k táboráku
Konec prázdnin můžete strávit u ohně v bývalé výletní restauraci v Lužeradech u Loun, najdete ji mezi chmelnice na levém břehu Ohře přibližně naproti vlakovému nádraží, hledejte na mapě čp. 428. Akce se koná 2. září od 19,00 hodin a zahraje na ní písničkář Jindra Kejak. 

Mistrovství ve svíčkové
Tradiční mistrovství ve vaření svíčkové se koná druhý zářijový den na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Bohatý program zahrnuje nejen soutěž ve vaření, ale také třeba v pojídání knedlíků (od 16,00 hodin). Už v deset hodin se otevře výstava chovatelů, od 13,30 hodin bude hrát Moravanka, ve dvě začíná hlavní soutěž. Děti se pobaví u pohádky a na louce zámku od 14,00 do 18,00 hodin v dětském parku s atrakcemi a dílnami. Program uzavře v 17,00 hodin country kapela Lochness. V porotě zasednou účinkující z muzikálu Madagaskar, moderuje J. A. Duchoslav.

Venkovské rozloučení s létem
Nadace St. Joachim pořádá v Jáchymově v sobotu 2. září od 14,00 hodin rozloučení s létem... tentokrát po venkovsku. Těšte na Vyhlášení nej ovocného koláče, po vesnicku si vyzkoušíte podojit krávu o čas a za pivo, děti čeká zábava v podobě jejich oblíbeného skákacího hradu, malování na obličej, tvořivé dílníčky, chybět nebudou rodejní stánky, občerstvení a k tomu kapely Stripes of Glory, Fallen Angels, Tajfun, PoSwym a Ben Dover. Vstup je zdarma, akce se koná na cyklostezce, kterou najdete kousek od hlavní Karlovarské třídy, v ulici Dvořákova za kruhovým objezdem.

Koncert pro T.G.M.
Na počest T. G. Masaryka jako připomínku 80. výročí od jeho úmrtí pořádá sdružení Stopy Skupice koncert. Koná se na statku Pohoda ve Skupicích u Postoloprt v sobotu 2. září od 16,00 hodin. Účinkují Ladislav Frej a Daniel Dobiáš, vstup volný.

Vernisáž fotografií
V sobotu 2. září bude v Galerii U Plazíka v Peruci slavnostní vernisáž již čtvrté letošní výstavy fotografií. Tentokrát se v 16,00 hodin návštěvníkům představí Martin Vaněček z Prahy. Součástí vernisáže bude i křest knihy o zdejší naučné stezce. Informace najdete v článku V Galerii U Plazíka bude vystavovat Martin Vaněček.

Mše v kapli
Na zámku v Pátku u Loun končí návštěvnická sezóna, ale ještě v neděli 3. září můžete navštívit zámeckou kapli. Od 9,30 hodin se tam koná mše svatá. Celebruje strahovský opat Mons. Michael J. Pojezdný. Na varhany doprovází Mgr. Martina Podaná a zpěvem P. Miroslav Sochor.

Festival válečníků
Na závěr prázdnin chystá Archeologický skanzen v Březně u Loun pro děti program, z něhož si prý odnesou do školy tu pravou bojovnou náladu. Setkání bojovníků, ukázky zbraní a bitvy – takový bude program Festivalu válečníků v sobotu 2. září. Program se koná od 10,00 do 17,00 hodin. Vstupné je 20 korun pro dospělé, 10 Kč pro děti.

Ulov, upeč, sněz
Pod tímto názvem se skrývá závod v chytání pstruhů v Málkově na Chomutovsku. Akce se koná v sobotu 2. září od 9,00 hodin na koupališti v Zelené, vlastní prut nutností. Rybářské závody doplní atrakce pro děti.

Dočesná
A samozřejmě nemůžeme zapomenout na největší akci tohoto víkendu – žateckou Dočeskou, která začne v pátek 1. září večer programem na čtyřech pódiích. Pokračovat bude také v sobotu a celý program najdete v tomto článku

Další tipy můžete vyhledávat pomocí Kalendáře akcí

Foto: Autodrom Most, a.s.