e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

19. sezóna litvínovského Docela velkého divadla začala

publikováno: 30.8.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Přes špatné prognózy, které si manželé Galinovi vyslechli, když v roce 1996 svoje divadlo založili, zahájilo litvínovské divadlo 25. srpna svou 19. sezónu. Prvním představením se stal Muzikál z palouku inspirovaný Sekorovými pohádkami, nastudovaný v němčině. Novou pohádkou pro děti bude od září Sněhová královna.

Scénáristka a choreografka Lenka Lavičková použila hudební čísla z pohádek Jany a Jurije Galinových a Jana Turka, na kterých se jako choreografka podílela, a vznikla nová hudební inscenace, která - přeložená do němčiny - už potěšila první diváky, a to klienty domova pro osoby s kombinovanými vadami v německém Grosshennersdorfu. "Muzikál vznikal jako práce našich mladých herců, včetně dvou nových kolegů, Kristýny Liškové, která přišla z ostravské konzervatoře, a Michala Žižky z pražské DAMU. Nestačili se ani rozhlédnout po Litvínově a už zkoušeli dvě nové inscenace a připravují se na řadu záskoků," říká ředitelka o.p.s. Docela velké divadlo Mgr. Jana Galinová. Nyní má před sebou ještě několik německých repríz a potom bude uvedena i v češtině.

Prvním dětským představením 19. sezóny je Ferda Mravenec v sobotu 13. září v 16,00 hodin, ale novou premiérou 19. sezóny určenou dětem od 4 let bude úplně nový titul autorské dvojice Galinová - Turek: Sněhová královna tradičně v režii Jurije Galina. Titulní roli hraje Andrea Traganová a role Gerdy a Kaye Kristýna Lišková a Michal Žižka. "V naší pohádce jsou i postavy, které u pana Andersena, jímž jsme se inspirovali, nenajdete. A jako milovníci Cimrmanů jsme na sever přivedli navzdory přírodě i tučňáky. Věříme, že to ocení děti i dospělí." dodává Jana Galinová. "Premiéra Sněhové královny bude 20. září 2014 v 16,00, a protože vstupenky rychle mizí, prosíme své stálé diváky, aby se co nejdřív ozvali a zablokovali si svá oblíbená místa. Pro dospělé máme na 17. září připravené veselé Tajnosti zákulisí s Davidem Suchařípou a celým souborem DVD. A na jevišti Divadla pod koulí v mosteckém Repre uvedeme 15. září svou úspěšnou komedii Když kočky nejsou doma s Lukášem Vaculíkem, Romanem Štolpou, Janou Galinovou a Hanou Sršňovou v hlavních rolích. 21. září v 16,00 zahájíme v Repre i svou mosteckou dětskou sezónu, a to pohádkou Brouk Pytlík," informuje Iva Boušová. 

"Do konce roku téměř denně hrajeme, takže si herci moc volna neužijí, ale na to jsou ti naši už zvyklí a ti noví si, doufáme, také zvyknou. S 15 lidmi a dotací 475 tisíc Kč od města i letošním výjimečným příspěvkem 600 tisíc od Ústeckého kraje - běžně odtud dostáváme 100 tisíc - se těžko konkuruje ostatním divadlům se stovkou zaměstnanců a mnohamilionovými dotacemi, která působí v okolí," říká manažerka divadla Iva Boušová.

"Ještě, že tu žijí osvícení rodiče, kteří tuší, že dětská duše potřebuje něco víc než exkurze mezi barevné obaly v regálech obchodů, a každou sobotu k nám vodí své děti," dodává umělecký šef divadla, režisér Jurij Galin.