e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Komiks ukazuje, jak husité nedobyli Most

publikováno: 30.7.2021, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ve čtvrtek 5. srpna uplyne 600 let od bitvy u Mostu, která patří k jedné z nejdůležitějších událostí v dějinách královského města Mostu i husitského období Českých zemí. Historii o tom, že husité nikdy město nedobyli, přibližuje mostecké muzeum komiksem a přednáškou.

"Bitva u Mostu je stejně důležitou, jako byly bitvy u Sudoměře, na Vítkově, u Domažlic či u Lipan. Její význam tkví v tom, že se nejednalo o vítězství jednoho z husitských svazů, ale naopak o největší husitskou porážku od vypuknutí husitské revoluce," vysvětluje historik Jiří Šlajsna, který připravil na toto téma přednášku, kterou si můžete vyslechnout zde

Výtvarnice Katrin Buttigová připravila ke kulatému výročí komiks. Vypráví příběh dramatického roku 1421, kdy pražská husitská vojska pod vedením Jan Želivského vytáhla na katolický severozápad. Postupně ničila zdejší města - Bílinu, Osek či Duchcov, jejich hlavním cílem byla ale katolická bašta, město Most. Kdo městu pomohl, jak dopadli husité a kdo byly hlavní postavy událostí roku 1421, se dozvíte právě v komiksu.