e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Stekník ožije rytířskými slavnostmi

publikováno: 30.7.2019, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jana Zajíčková

Sdílet: facebook twitter google+

Zámek Stekník u Žatce ožije v sobotu 3. srpna rytířskými slavnostmi, které připomenou 630. výročí první písemné zmínky o obci Stekník. Pro návštěvníky je připravený bohatý program s šermíři, komentovanými prohlídkami, hudbou i otevřením nové výstavy. Přijde i hrabě Jan František Kulhánek z Klaudensteina.

Program začne v 10,00 hodin komentovanou prohlídkou památek a chmelové krajiny v obci Stekník, kdy návštěvníci uvidí řadu barokních památek, které se v obci dochovaly a navštíví i léčivý minerální pramen, jehož slávu se nyní snaží Správa státního zámku Stekník oživit.

Hlavní program slavností začne ve 12,45 hodin, kdy ho zahájí hrabě Jan František Kulhánek z Klaudensteina, který zámek přestavěl v 18. století do dnešní podoby. Během odpoledne vystoupí Skupina historického šermu Vítkovci, sokolník se svými dravci a hudební skupiny Tarabanka a Citovka. Dojde také k zahájení výstavy historických pohlednic Stekníku v zahradním sklepení.

Každou celou hodinu budou vycházet prohlídky do zámeckých interiérů. Kromě tradičních prohlídek vyjde v 15,15 hodin i speciální prohlídka po celém zámku. Návštěvníci mohou navštívit také výstavní prostory se zámeckým sklepením, kde se mohou příjemně ochladit. Vstupné na slavnosti činí 50 Kč a zahrnuje i vstup do zámeckých zahrad. Od 12,30 hodin bude na nádvoří k dispozici také občerstvení, včetně nealkoholických i alkoholických nápojů. Parkování je možné u zámku a na steknické návsi. Program potvá až do 17,30 hodin, kdy ho ze zámeckého balkónu zakončí hrabě Jan František Kulhánek z Klaudensteina. Pokud si budete chtít užít v Dolním Poohří celý víkend, můžete využít některou z možností ubytování v Postoloprtech.

Program slavností:

10:00 Komentovaná prohlídka po krajině a památkách obce Stekník
12:45 Zahájení slavností hrabětem Janem Františkem Kulhánkem
13:00 Tarabanka (lidová hudba)
13:30 Otevření výstavy historických pohlednic obce a zámku v zahradním sklepení
14:00 Sokolník se svými dravci
14:40 Skupina historického šermu Vítkovci 
15:00 Citovka (country folková kapela)
15:15 Komentovaná prohlídka celého zámku
16:30 Skupina historického šermu Vítkovci
17:00 Hudební produkce
17:30 Zakončení slavností hrabětem Janem Františkem Kulhánkem

Prohlídky zámku od 10:00 - 16:00 hodin.

Článek obsahuje P.I.