e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Horní Hrad dorazí unikátní projekt Lenky Dusilové Monument/um

publikováno: 30.7.2019, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

4 výjimečná představení - 4 výjimečná místa. To je projekt Monument/um, který bude mít svou druhou zastávku na Horním Hradě u Stráže nad Ohří tuto sobotu 3. srpna. Stojí za ním zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová a VJ Aeldryn. Návštěvníky čeká netradiční komponovaný večer ve prospěch této historické památky. Přes den pak budou na hradě probíhat medové slavnosti.

"Monument/um spojuje daný MONUMENT, MOMENT a audiovizuální UM do jednoho celku a vytváří tak pro diváka neopakovatelný site specific zážitek. Čtyři benefiční hudebně-obrazová představení se odehrají v krásných, ale také zchátralých a ohrožených objektech – kostel, lázně, hrad a továrna –  v českém pohraničí, bývalých Sudetech," vysvětlují organizátoři netradičního projektu. Vybrali si čtyři lokality, které jsou na jedné straně málo známé, ale starají se o ně lidé či organizace s vizí. Monument/um chce upozornit na neutěšený stav vybraných památek, objevovat a medializovat ty, které mají ambice být součástí společensko-kulturního života. Projekt chce apelovat na veřejnost, že starat se o památky je důležité. „Podporujeme spolky, instituce, města i jedince, kteří mají vizi a našli památce nový smysl, pokud ten původní ztratily,“ říká ředitelka a spoluautorka projektu Soňa Paleta. Další večery se uskuteční 17. srpna v Jablečných lázních v Jablonci nad Nisou a 24. srpna ve fabrice Temný dům v Horním Maršově, první proběhl v kostele v Chrastavě - Horním Vítkově.

Benefiční koncert experimentátorky, skladatelky a fenomenální zpěvačky Lenky Dusilové s videokolážemi VJ Aeldryna bude vrcholem letní sezóny na Horním Hradě. Začátek je ve 20,30 hodin. Horní hrad před samotným vystoupení představí úvodním slovem odborník na historii a architekturu a zejména krátký dokument, který přímo pro projekt natáčí pořad České televize ArtZóna. 

Ve stejný den se na hradě budou konat Hornohradské medové trhy, při kterých je mlsat dovoleno. Chvála medu bude probíhat v sobotu 3. srpna od 10,00 do 17,00 hodin. Proč a jak včelařit, se dozvíte v přednáškách věnovaných laikům i odborníkům. Bude možno zakoupit spoustu medových dobrůtek. 

Foto: Jiří Princ.