e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Autodrom ožije kempem minimotorek i cyklo maratonem

publikováno: 30.7.2016, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Tři zajímavé akce bude hostit v následujících dnech mostecký autodrom, veřejnost je může navštívit zdarma. Už o víkendu se do areálu polygonu sjeli malí motorkáři v doprovodu svých rodičů. V úterý 2. srpna pak bude velký závodní okruh autodromu patřit cyklistickým týmům, jejichž součástí musí být minimálně jeden člověk s jakýmkoli druhem postižení.

Mostecká zastávka je součástí pětidenního Metrostav handy cyklo maratonu napříč republikou. A v sobotu 6. srpna vyvrcholí na polygonu soutěž Formula Student pro týmy studentů technických vysokých škol z celé Evropy i zemí dalších kontinentů.

V itineráři Metrostav cyklo handy maratonu, který účastníky postupně zavede až do Bratislavy, bude 2. srpna od 18,00 do 20,00 hodin mostecký autodrom jednou z prvních zastávek. Pořadatelé očekávají velký zájem z řad účastníků i diváků. A vskutku je na co se těšit. Kromě sportovních výkonů jistě vzbudí zaslouženou pozornost také tým Hokejky, s. r. o., jehož členy jsou zlatí olympionici z Nagana Jiří Šlégr, Milan Hejduk a Jan Čaloun. „S hokejisty si lidé mohou pohovořit, vyzpovídá je i moderátor akce. Vstup pro veřejnost je zdarma, chybět nebude ani živá hudba. Zhruba od 20,00 hodin mohou velký závodní okruh zdolat na kole, kolečkových bruslích či po svých i zájemci z řad veřejnosti,“ upřesnila Raková.

Mezinárodní závody formulí sestrojených univerzitními týmy z celého světa se do areálu autodromu vracejí po loňské premiéře. Zázemí polygonu a jeho tréninkové moduly jsou ideálním místem setkávání těchto početných týmů studentů, které stojí za vývojem „miniformulí“, jež jsou poměrem váhy a výkonu srovnatelné s Formulí 1. Očekává se příjezd více než 600 studentů a jejich doprovodu.

Zadáním soutěže Formula Student je vývoj vozu formulového typu pro víkendového neprofesionálního závodníka. Soutěž je často označována jako inženýrská, což odráží její filosofii: vytvořit studentům prostředí pro jejich rozvoj během studia a zlepšit jejich přípravu na praxi. Z toho důvodu týmy nesoutěží pouze na trati, ale také před odbornými komisemi, které prověřují jejich vozy z hlediska technické vyspělosti, ceny i prodejního potenciálu. „Studenti se k nám začnou sjíždět už 1. srpna, stejně jako loni budou kempovat pod stany v areálu polygonu. Po celý týden bude areál zdarma otevřený i veřejnosti, mohou sledovat soutěž, ale využít i naši motokárovou dráhu či dětské dopravní hřiště,“ doplnila Raková.