e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Staňte se dárci krve

publikováno: 30.7.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Vargaeštoková

Sdílet: facebook twitter google+

V Ústeckém kraji chybí přes 15 400 bezpříspěvkových dárců krve! Společnost pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti JEP proto ve spolupráci se značkou Birell rozběhla již druhý ročník úspěšné celorepublikové akce Staň se dárcem právě ty!.

Jejím cílem je připomenout akutní nedostatek bezpříspěvkových dárců a přilákat nové dárce krve, kterých Ústecký kraj díky i této akci vloni během srpna a září získal přes 320. Každý, kdo od 12. července po dobu přibližně jednoho měsíce daruje krev, získá odměnou plechovku nealkoholického piva Birell a informační materiály o dárcovství krve. Letos bude akce probíhat ve 45 nemocnicích po celé České republice, a to až do vyčerpání zásob 50 000 plechovek, které na podporu akce věnovala značka Birell.

V Ústeckém kraji je v současné době zaregistrováno 18 034 bezpříspěvkových dárců krve, podle Společnosti pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti JEP jich ale přes
15 400 chybí a nové se nedaří oslovit v dostatečném rozsahu. „Přesto, že i díky akci Staň se dárcem právě ty! vzrostl celkový počet prvodárců v loňském roce o 11,5 tisíce, situace je stále dlouhodobě velice vážná. Nízký počet pravidelných dárců pak pociťují především v nemocnicích s vysokým počtem pacientů s léčbou náročnou na množství krve,“ upřesňuje MUDr. Vít Řeháček, předseda Společnosti pro transfuzní lékařství České lékařské společnosti JEP.

Odborníci však i nadále varují před nedostatkem krve, který by mohl mít fatální důsledky. „Součastný stav počtu dárců je téměř kritickým, přesto by samozřejmě nikdy neměla nastat situace, kdy nedostatek krevních zásob ohrozí pacienty. Krevní zásoby jsou doplňovány od pravidelných dárců, kteří jsou v případě potřeby zváni a jednotlivá transfuzní oddělení v tomto ohledu navíc velice dobře spolupracují. Toto ale není dlouhodobé řešení. Proto letos opakujeme akci s Birellem Staň se dárcem právě ty!, která se loni velice osvědčila. Díky i této akci totiž v srpnu a září přišlo darovat krev celkem na 4 000 prvodárců,“ vysvětluje Řeháček.

Za úbytkem bezpříspěvkových dárců stojí kromě strachu z odběru a neinformovanosti také velký rozmach komerčních plazmaferetických center, která za odběr plazmy vyplácejí finanční částku, která je lákadlem zejména pro mladé lidi. Kromě poklesu dárců krve se tak nemocnice potýkají také s jejich zvyšujícím se průměrným věkem. Akce Staň se dárcem právě ty! chce proto přilákat především mladé lidi, neboť právě oni jsou ideálními a hlavně do budoucna perspektivními dárci. Každý dárce kromě plechovky nealkoholického piva značky Birell dostane i informační materiály o dárcovství krve a pitném režimu.

Dárci se mohou lidé stát právě teď po dobu přibližně jednoho měsíce ve Krajské zdravotní, Nemocnici Teplice, Krajské zdravotní Masarykové nemocnici v Ústí nad Labem, Krajské zdravotní Nemocnici Chomutov, Nemocnici Most, Nemocnici Kadaň a Krajské zdravotní Děčín.