e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Běžcům v Klášterci nad Ohří fandili noví maskoti Dolního Poohří

publikováno: 30.6.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V Klášterci nad Ohří se poprvé představili Ohřinka a Ohřínek, pohádkové postavy Dolního Poohří, v novém. Stalo se tak v neděli 28. června při druhé etapě sportovní akce Ohřecká Osmička. Její obliba stoupá, na start se tentokrát postavilo 90 běžců a chodců, kterým na trase Ohřinka s Ohřínkem fandili.

Postava malé víly Ohřinky vznikla v dílně výtvarníka Antonína Grafnettera, původně jako průvodkyně dětskou publikací Putování po hradech, zámcích a kostelích v Dolním Poohří. Vychází od roku 2017 a každý rok nabízí dětem pět výletů s úkoly a soutěžemi. Postupně se pak Ohřinka i její bráška Ohřínek začali objevovat na akcích, pořádaných Destinační agenturou Dolní Poohří. Letos oba získali zcela novou tvář. „Chtěli jsme, aby se podoba postaviček co nejvíce přiblížila kreslené předloze a děti si ji mohly okamžitě spojit s naším regionem. Ohřinku znají nejen z průvodců, ale také z omalovánek, polštářků či pexesa,“ vysvětluje ředitel Destinační agentury Dolní Poohří Ing. Lukáš Pichlík. Původně se oba maskoti měli poprvé představit na červencovém Dni Ohře, kde se tradičně křtí nový díl Putování s Ohřinkou. „Dlouho bylo nejisté, zda a za jakých podmínek se větší akce budou moci pořádat, takže jsme byli nuceni letošní Den Ohře zrušit. Na start první etapy Ohřecké Osmičky ale dorazilo hodně dětí, takže jsme se rozhodli jim zpestřit druhou etapu v Klášterci,“ dodává. Úspěch ale měli Ohřínek a Ohřinka i mezi dospělými závodníky, kteří se cestou s postavami zdravili a v cíli fotili.

Druhá etapa Ohřecké Osmičky, sportovní novinky letošní sezóny v Dolním Poohří, zavedla sportovce do lázeňského i zámeckého parku v Klášterci nad Ohří. „Účast byla vyšší než při první etapě na Podbořansku. Potěšilo nás také, že na druhou etapu spousta běžců a chodců dorazila v dresech Ohřecká Osmička, a ti, kteří ho ještě neměli, se převlékali přímo na startu,“ vyjádřil spokojenost s účastí Lukáš Pichlík. Speciální cenu pro vítěze v kategoriích tentokrát připravil další z nositelů značky POOHŘÍ regionální produkt® - tentokrát to byly perníkové medaile od manželů Štěpánových z Čeradic.

Třetí etapa Ohřecké Osmičky, tentokrát Týneckem, bude startovat v neděli 12. července v Panenském Týnci. Stejně jako v předchozích dílech bude připravena trať pro všechny, kteří se chtějí proběhnout nebo projít zajímavou krajinou. V cíli pak obdrží další ústřižek do slepé mapy Dolního Poohří. Cílem je získat všech osm částí mapy, a zapojit se tak do soutěže. Ti, kteří nestihli absolvovat předchozí trasy, si je mohou projít nebo proběhnout individuálně podle map na webu www.dolnipoohri.cz/ohrecka-osmicka. Zde je také možné získat další informace a přihlásit se.