e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tip na výlet: Zapomenutý Zámek Vrbičany se otevírá

publikováno: 30.6.2015, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zdevastovaný zámek, v němž začínají první opravy a také první prohlídky, může být zajímavým tipem na výlet pro všechny, kdo objevují neznámé památky. V sobotu 4. července vám proto doporučujeme k návštěvě zámek Vrbičany, který leží nedaleko dálnice D8 u Lovosic. Veřejnosti se zámek otevírá poprvé toto léto.

Od 14,00 hodin je naplánována první prohlídka zdevastovaného zámku s prvními opravenými místnostmi a prvními výstavami o historii zámku, fotografiemi Idy Homolové, výstavou panenek a kočárků Dagmar Májové a papírové modely hradů a zámků Jany Žuravnyjové. V patře zámku na stezce odvahy zatím děti zabaví čarodějnice Damája. Přibližně od 15,00 hodin se v zámeckém parku koná vystoupení skupiny historického šermu, ukázky umění kejklíře Lukáše, keltský folk kapely Paleta (Říčany). V 17,00 hodin uvidíte divadelní představení Z pohádky do pohádky v podání Divadelního Ansámblu BezeVšeho z Postoloprt. 

V červenci a srpnu bude otevřeno denně mimo pondělí od 10,00 do 16,00 hodin, v září o sobotách a nedělích ve stejný čas. Mimo tuto otevírací dobu si lze domluvit individuální prohlídku a prolézt si zámek doslova „od sklepa po

půdu“. (kontakt: Petr Rasken Chaloupka, správce zámku – mobil 731 005 123 nebo e-mail: info@zamekvrbicany.cz). Volně přístupný je též zámecký park s dětským hřištěm.

Pozdně barokní zámek Vrbičany nedaleko Lovosic byl postaven v letech 1786–1789 Františkem Kresslem z Kvaltenburka, pravděpodobně na místě původní středověké tvrze. Jedná se o jednopatrovou budovu, jejíž střední část je předsunutá a dvoupatrová. Za socialismu byl zámek využíván pro potřeby zemědělského učiliště. V roce 2011 koupila zdevastovaný zámek firma Sempra Vrbičany s.r.o. a zahájila postupnou rekonstrukci s cílem vytvořit multikulturní centrum regionu.

V sobotu 11. července od 14,00 hodin můžete vyrazit do zámeckého parku na country progra Potlach na zámku, 16. července na vystoupení skupiny historického šermu Rego (od 17,00 hodin.

Fotky a další kulturní akce najdete na webu: www.zamekvrbicany.cz.

Foto: Zámek Vrbičany.