e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dálnici D8 je třeba dokončit co nejdříve

publikováno: 30.6.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Zdeněk Rytíř

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj je značně znepokojen spekulacemi Ministerstva dopravy, které se podle médií obává, že neobhájí osm miliard korun z evropských fondů na dálnici D8, jejíž stavba se podle ministerstva zřejmě nestihne dokončit v termínu. Pokud dálnice nebude hotova do roku 2015, nepůjde na ni evropské fondy uplatnit. Slíbené peníze by úřady chtěly přesměrovat na opravy páteřní dálnice D1.

Trváme na tom, aby dostavba chybějící části D8 přes České středohoří byla dokončena co nejdříve. Nelze z úrovně ministerstva zpochyňovat termín dostavby. Ministerstvo a ŘSD, které je investorem, musí garantovat, aby poslední chybějící stavbení pvolení nemohlo být napadeno odvoláními a žalobami, které by termín dostavby prodloužily,“ říká hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. „Ministerstvo se musí zaručit, že dofinancování zajistí i bez evropských fondů, dostavba dálnice je pro Ústecký kraj prioritou,“ dodáva Jana Vaňhová.

V současné době pracuje lovosický stavební úřad na stavebním povolení, které umožní zahájit stavbu poslední části dálnice. V průběhu přípravy povolení byly respektovány všechny požadavky ekologů, do přípravy dokumentů byla promítnuta doporučení Miroslava Patrika z hnutí Děti Země, které v minulosti díky napadání stavby u soudu termín dokončení dálnice několikrát prodloužilo.

Představitelé ŘSD mě ujistili, že pokud bude chybějící povolení pravomocně vydáno do konce srpna, lze nejpozději do 30 měsíců dánici dokončit. Proto nechápu poslední vydáření ministerstva o zpochybňování termínu dostavby,“ uvedla hejtmanka Jana Vaňhová.