e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Věda hravě v mostecké knihovně

publikováno: 30.5.2019, kategorie: Pro děti, autor: Petr Petrik

Sdílet: facebook twitter google+

Na Den dětí připravila Městská knihovna v Mostě dětem dárek - otevře se tam výstava science centra iQpark Liberec. Hravou formou tak mohou přijít na kloub záhadám lidského těla nebo fyziky. Poprvé bude výstava otevřena v sobotu 1. června. Dotýkat se exponátů je nutností!

Na den dětí, v sobotu 1. června, bude výstava otevřena od 9,00 do 12,00 hodin. Následně je bude možné zdarma navštívit vždy v otevírací době knihovny až do 31. srpna. Umístěna bude v dětském oddělení.

Výstava obsahuje 13 exponátů, které jsou sestrojeny tak, aby se návštěvníci mohli hravou a zábavnou formou dozvědět řadu zajímavých informací, např. o lidských smyslech nebo i to, jak někdy vlastní smysly klamou. Vyzkouší si, jaké je to sedět na ostnech jako fakír nebo jak vypadá 3D obtisk ruky nebo dokonce hlavy.

Jedinečnost výstavy spočívá v tom, že - na rozdíl od běžných výstav či muzeí, kde jsou exponáty doslova „nedotknutelné“- zde je zapotřebí s vystavenými objekty pracovat a takříkajíc jim „přijít na kloub“. Každý exponát v sobě skrývá prvek pobavení, hry nebo objevitelského vzrušení. Celkový dojem z výstavy lze shrnout do věty: Poznání je zábava.