e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kraj se bude soudit o Fillovu síň v Peruci

publikováno: 30.5.2019, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj, přesněji řečeno jím zřizovaná Galerie Benedikta Rejta v Lounech, se bude soudit s majitelkou zámku v Peruci. Důvodem je Pamětní síň Emila Filly v Peruci, která stále nebyla otevřena. Dodnes není jasné, kdy bude rekonstrukce dokončena, a podle kraje teď slouží jako ubytovna pro dělníky.

Pamětní síň, která vystavovala díla malíře Emila Filly a připomínala jeho pobyt na zámku v Peruci, provází problémy posledních více než deset let. Nejprve obec prodala celý zámek, o nějž se noví majitelé nestarali, poté byla galerie vykradena a trvalo čtyři roky než se pamětní síň znovu otevřela, už v pozměněné podobě. Otevřená však byla jen rok. Zámek koupila nová majitelka, která ho začala opravovat a Fillovy obrazy se musely znovu vystěhovat. Termín znovuotevření byl stanoven na červen 2018. To se však nestalo.

Podle kraje přestala majitelka zámku komunikovat a odmítala více než dva roky zástupce galerie do opravovaných prostor pustit. "Majitelka zámku a jí pověřené osoby i přes opakované výzvy nesdělily termín dokončení sanace a oprav Pamětní síně a odmítly předmětné prostory předat do užívání Galerie," sdělila mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Zástupcům galerie a odboru kultury a památkové péče na kraji se podařilo do galerie podívat až v březnu letošního roku. "Bylo zjištěno, že jsou prostory Pamětní síně v rámci sanace ve své autenticitě poničeny - podlahy, táflování, demontovaná kachlová kamna - a využívány jako ubytovna dělníků," dodala. Z návštěvy podle ní vyplynulo, že při rekonstrukci došlo k narušení „genia loci“ Pamětní síně. 

Majitelkou zámku je podle katastru Dominika Matušová, projekt rekonstruce na pohádkový zámek ale představoval veřejnosti podnikatel Pavel Ondráček, vlastník zámku a středověké krčmy v Dětenicích na Jičínsku. Ten se v minulosti v tisku vyjádřil, že zámek je v horším stavu, než čekali a proto se opravy protahují. Zároveň obvinil galerii, že nevhodným využíváním části zámku ho poškodila. Už vloni noví majitelé oznámili, že od projektu "pohádkového zámku" pro rodiny s dětmi ustoupili.

Majitelka zámku podle kraje porušila uzavřenou smlovu. "Jak již bylo deklarováno v minulosti, neexistuje žádná jiná možnost, jak se domáhat práv náležících Galerii, respektive Ústeckému kraji, než je podání žaloby na umožnění výkonu práva věcného břemene." Také kraj jako majitel obrazů Emila Filly je totiž smlouvou zavázán vystavit je právě v Peruci. Bylo to přání malíře, který odkázal své obrazy státu pod podmínkou, že je v Peruci vystaví. V současné době jsou k vidění v lounské Galerii Benedikta Rejta.