e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Večerní výstupy na věž lounského chrámu

publikováno: 30.5.2017, kategorie: Památky, autor: Blanka Tomášková

Sdílet: facebook twitter google+

Během letošního léta, kdy si město Louny připomíná 500 let od velkého požáru a momentu, kdy Louny výrazně změnily svoji tvář, budou mít milovníci západu slunce možnost vystoupat se soumrakem na věž chrámu svatého Mikuláše. Poprvé bude věž otevřena v pátek 2. června v osm hodin večer.

Novou možnost pohledu na město, které se halí do tmy a pomalu rozkvétá světly pouličních lamp, bude možné využít vždy první pátek v měsíci od 20,00 do 22,00 hodin. Věž kostela bude otevřená tedy ve dnech 2. června, 7. července, 4. srpna a 1. září 2017, plné vstupné činí 20 Kč a 10 Kč pro seniory a mládež.

Zcela unikátní bude pohled na město v rámci festivalu „Kouzlo světla“, který je naplánován na pátek 14. července. 

Ačkoliv se na první pohled jeví kamenná věž jako nedílná součást celého chrámu, je o zhruba 150 let starší. Ta jediná zůstala stát, když celé město v roce 1517 lehlo popelem. K věži následně známý stavitel Benedikt Rejt z Pístova dostavěl novou chrámovou loď ve stylu pozdní gotiky. Výstup na ochoz věže a do bytu hlásného je po historickém točitém schodišti a po tzv. položebřích, celkem na vás čeká 182 schodů, ale pohled na město z ptačí perspektivy je neopakovatelný.

Foto: Destinační agentura Dolní Poohří, Věra Drápalová.