e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do teplárny se vrátili vzácní sokoli

publikováno: 30.5.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Miloslava Kučerová

Sdílet: facebook twitter google+

Do areálu komořanské teplárny letos opět zavítal pár sokolů stěhovavých. Pro své hnízdění si tentokrát vybral jednu z budek, kterou loni v březnu nainstalovala, na žádost organizace Alka Wildlife, společnost United Energy z důvodu snahy o záchranu tohoto vzácného dravce. 

„V březnu loňského roku jsme ve spolupráci s ornitology vyvěsili dvě speciální budky na dvě různé pozice, aby si sokoli mohli vybrat místo, které jim bude plně vyhovovat. Sokoli si však své hnízdiště vytipovali dávno předtím, než byly budky umístěny, na budově výrobního bloku, ve výšce zhruba 40 metrů. Přes neobvykle nízké místo zde samice vyvedla tři opeřence. Letos se k nám dravci opět vrátili a tentokrát se uhnízdili v budce, situované na komíně ve výšce 130 metrů," řekla Miloslava Kučerová, tisková mluvčí teplárny.

Podle ornitologa Václava Berana z Alka Wildlife se, dle značení, s největší pravděpodobností jedná o stejný pár, který do teplárny zavítal loni. A stejně jako loni i tentokrát na svět vyvedl tři mláďata, která se snad již v brzké době dočkají okroužkování.