e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Premiéra dokumentárního filmu v Lounech

publikováno: 30.5.2011, kategorie: Divadlo a film, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Zdeněk Sýkora – Krajina… premiéra 30.  května v 18 hodin, Galerie města Loun ve Vrchlického divadle. Nový film režiséra a kameramana Jaroslava Brabce je vůbec prvním dokumentem o krajinářské tvorbě Zdeňka Sýkory. Jaroslav Brabec se při vzniku nechal inspirovat výstavou Krajina, která se konala v Galerii umění Karlovy Vary u příležitosti 90. narozenin Zdeňka Sýkory v roce 2010.

Krajina hrála v díle Zdeňka Sýkory zásadní význam. Skrze studium přírody došel ve své tvorbě k abstraktnímu vyjádření. Vedle své hlavní, ateliérové, tvorby se po celý život věnoval i malbě krajiny, od konce padesátých let tvarově a barevně redukované.

Prostřednictvím filmu má divák možnost blíže se seznámit se Sýkorovou, obecně méně známou a veřejností stále ještě opomíjenou, krajinářskou tvorbou. Jaroslav Brabec kamerou zachytil více než padesát obrazů krajin na výstavě a zároveň také některá místa v okolí Loun, kde tyto krajiny vznikaly. Nesmírnou bohatost Sýkorovy malby dokládá celá řada detailních záběrů.

Myšlenky Zdeňka Sýkory o krajině a krajinomalbě, vyňaté z rozhovoru s Jaroslavem Brabcem, zprostředkovává hlas Jiřího Štěpničky.

Na vzniku dokumentárního filmu se podílela manželka a spolupracovnice Zdeňka Sýkory Lenka.