e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hopíkova naučná stezka na Žatecku je dokončená

publikováno: 30.4.2018, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zcela dokončená je naučná stezka v žateckých městských lesích za Holedčí. Informovalo o tom město Žatec, které ji vybudovalo. Určena je především rodinám s dětmi, a to jak pohodlným terénem, tak svým vybavením. Naučná stezka Lesní putování s Hopíkem je osazena novými informačními tabulemi i herními prvky a nechybí ani odpočívadla a lavičky.

Po celé délce Hopíkovy naučné stezky je osazeno třinácti informačních tabulí s otázkami, osm herních prvků, šest fitness prvků, děti zabaví také obrysy typických lesních zvířat, broukoviště a informace mohou načerpat z tabule, která ukazuje poločas rozpadu jednotlivých materiálů v přírodě. 

Město zrekonstruovalo původní, už zastaralou naučnou stezku v městských lesích, na její vybudování získalo dotaci. „Obnovenou naučnou stezku jsme chtěli proto, abychom zavedli naše občany do typického českého, příměstského lesa, kde žijí tradiční zvířata, která tak mohou hlavně děti poznávat. Zároveň si ale mohou v lese také hrát,“ řekla starostka Žatce Zdeňka Hamousová. Prostor hlavního odpočívkového místa je koncipován tak, že je dostatečně velký i pro velkou skupinu lidí nebo třeba oddělené skupiny dětí i rodičů. Ještě před otevřením se ale město Žatec muselo hned dvakrát vypořádat s vandaly, kteří ji poničili. "Dřevěné prvky byly vyrobeny z kvalitního akátového dřeva, což mohlo být důvodem krádeže některých prvků naučné stezky loni v létě," sdělil Tomáš Kassal s tím, že město řeší problém s Policií i pojišťovnou.

Podle radnice je o stezku v lesích velký zájem. "Ukázaly to fotopasti, které nechala nainstalovat městská policie,“ dodala starostka Žatce. 

Naučnou stezku najdete jižně od obce Holedeč na Žatecku, při silnici ze Žatce na Rakovník. Vhodným výchozím bodem je vodárna po levé straně na konci obce. Celá trasa původní naučné stezky měří asi 5 kilometrů, je však možné absolvovat jen část.