e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounský sportovní svátek pro zdravé i handicapované

publikováno: 30.4.2014, kategorie: Sport, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 3. května se v Lounech uskuteční první letošní špičková sportovní akce. Na tradiční Memoriál Karla Raise se sjedou běžci a vozíčkáři ze všech koutů Česka, ale i Evropy. Na své si přijdou i amatérští sportovci a připraven bude také dětský program.

Tento závod má mezi sportovci vynikající pověst a letošního roku se koná již 25. ročník silničního běhu, 22. ročník  závodu vozíčkářů a 5. ročník štafetového běhu 5 x 3 kilometry, to vše na trase Počerady – Louny 15 km. Novinkou letošního roku je 1. ročník závodu na kolečkových bruslích (in line skate) - muži a junioři – 18 let a starší, ženy a juniorky – 18 let a starší, dorostenci a starší žáci – do 17 let a dorostenky a starší žákyně – do 17 let.

Velkou popularitu si získává také štafetový běh pětičlenných družstev na 15 kilometrů (jeden úsek cca 3 km). Jde o družstva firemních, školních, sportovních,   rodinných či zájmových kolektivů i kolektivů ústavů sociální péče, bez   rozdílu věku, pohlaví, zdravotních či duševních hendikepů. V týmech mohou   vedle sebe startovat ženy i muži, děvčata i chlapci, děti, rodiče či prarodiče či žáci a jejich učitelé. Každé družstvo musí mít vlastní jednotný sportovní dres. Každý účastník štafetového běhu obdrží tričko s logem závodu. Na start jsou pozvána i družstva z partnerských měst Barenderchtu (Holandsko), Lučence (Slovensko), Veneux les Sablons (Francie) a Zschopau (Německo).

Součástí  Memoriálu  Karla  Raise  bude  již  tradičně Lidový  běh  s Mizunem pro  radost z pohybu a Dětský den. Start je před hlavním pavilonem v 10,45 hodin a trať je vedena po cestách výstaviště, bez výrazných převýšení. Sportovci s postižením a jejich doprovod absolvují vzdálenost 1 100 m (jedno kolo), ostatní běžci vzdálenost 2 200 m (dvě kola). Programem Dětského dne budou soutěže dětské atletiky pro nejmenší a mnoho dalších soutěží a dovednostních her, které připravili trenéři atletické přípravky ASK Elna Počerady a organizátoři z Městské knihovny Louny. Program je určen pro děti od 2 do 15 let. Probíhat bude od 8,45 do 14,00 hodin před hlavním pavilonem. Děti budou za své výkony a znalosti odměňovány drobnými dárky, které věnuje pořadatel a ostatní partneři Memoriálu Karla Raise 2014.

Snahou organizátorů je opět vytvořit příjemnou atmosféru sportovně - společenské akce, která sbližuje všechny lidi bez rozdílu věku, zdravotních či duševních sil. A tak nashledanou v sobotu 3. května v Masarykových sadech v Lounech.