e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O titul Stavba století usilují tři památky z Mostecka

publikováno: 30.3.2018, kategorie: Památky, autor: Eva Hladká

Sdílet: facebook twitter google+

Tři stavby z Mostecka - flájská přehrada, Koldům v Litvínově a přesunutý kostel - jsou na seznamu stovky míst v anketě České a slovenské stavby století, která bude spuštěna v dubnu. Než se rozhodnete, pro kterou hlasovat, můžete vyrazit s mosteckým muzeem prohlédnout si tři nominované projekty na Mostecku. Exkurze se koná v sobotu 21. dubna.

Cílem projektu je propagace úspěchů českého a slovenského stavitelství v průběhu uplynulých 100 let. Hlasováním partnerů projektu bylo vybráno 100 stavebních a architektonických děl. Za českou stranu bylo nominováno 66 staveb, za slovenskou pak 34. Kritériem pro nominaci byl celospolečenský význam a přínos stavby.

Hlasování bude spuštěno 25. dubna na webu www.stavbystoleti.cz. Od září 2018 se uskuteční napříč Českou a Slovenskou republikou putovní výstavy, které představí jednotlivé nominované stavby.

Oblastní muzeum v Mostě se do projektu zapojí 21. dubna exkurzí pro veřejnost po třech nominovaných stavbách z Mostecka: přehrady Fláje, Koldomu v Litvínově a přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Odjezd je v 8,30 hodin od Oblastního muzea v Mostě, 17,30 hodin příjezd tamtéž. Cena dopravy 150 Kč, vstupné zdarma. Jízdenky jsou již v prodeji v muzeu. Pořadatelé doporučují svačinu na celý den. Bližší informace na tel. 797 998 834 Ing. Eva Hladká.