e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Turistické vlaky i lodě vyráží v sobotu na své trasy

publikováno: 30.3.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Turistická sezóna začne o víkendu také na linkách Dopravy Ústeckého kraje. Od 1. dubna až do října nabídne zvláštní železniční turistické linky a výrazně se rozšíří provoz lodní dopravy na řece Labi. Nově začíná jezdit Brtnický expres.

Ústecký kraj bude letos pod hlavičkou Dopravy Ústeckého kraje brázdit šest víkendových vlaků. Už první jarní sobotu vyjel na svou trať oblíbený vlak Doupovské dráhy z Kadaně na Podbořansko. "Jízdní řád přináší jednu podstatnou změnu, kterou je zajíždění prvního dopoledního vlaku z Kadaně do Kadaňského Rohozce," informoval provozovatel Railway Capital. Tento vlak odjíždí z Kadaně v 8,21 hodin, další linka v 10,51 hodin pak jede do Podbořan. O Švestkové dráze mezi Mostem a Lovosicemi jsme již psali v článku Švestková dráha v dubnu vyjíždí, provoz Moldavské omezen

Letošní novinkou je tzv. Brtnický expres, který bude jezdit v 10,02 hodin z Děčína do Krásné Lípy a Mikulášovic, vybaven bude cyklovozem. Další linkou, která jezdí na Děčínsku, je Kamenický motoráček mezi Českou Kamenicí a Kamenickým Šenovem, jezdí 4x denně každý víkend. Víkendová linka spojí také Rumburk a Mikulášovice.

První dubnovou sobotu vyjíždí na trať také Zubrnická lokálka mezi Ústím nad Labem a Zubrnicemi, kde je muzeum železnice a skanzen, se zastávkou ve Velkém Březně se zámkem, na níž jezdí historický motoráček Hurvínek (nepřepravuje kola).

Vedle vlaků budou v turistické sezóně jezdit také lodě na Labi. Novinkou je lodní linka kaňonem řeky v Českém Švýcarsku z Ústí nad Labem a Děčína do Hřenska. Loď však nepopluje část července a v srpnu kvůli špatné splavnosti řeky. Pravidelně i mimo víkend bude naopak jezdit loď do Litoměřic, případně až do Roudnice nad Labem. Labská plavební pak chystá pro návštěvníky i speciální plavby, třeba 2. června to bude kulinářská večerní plavba z Ústí nad Labem, chystá se též plavba do Bad Schandau nebo Mělníka na vinobraní.

Všechny jízdní řády jsou k dispozici na www.dopravauk.cz.

Foto: Doupovská dráha.