e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 1. až 3. dubna

publikováno: 30.3.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Po nabitém velikonočním víkendu trochu klidné dubnové zábavy. Děti pozveme na Noc s Andersenem nebo zahájení sezóny v zoo, pro tvůrčí typy máme třeba dílnu ručního papíru v kadaňské galerii (na fotce). A nezapomeňte, že už se otevřely hrady a zámky!

Vítání nových čtenářů
Rytíř Dobroslav Sečtělý a Knihomolka Jolka uvítají v lounské knihovně v neděli 3. dubna slavnostně nové dětské čtenáře. Rodiče, prarodiče i děti čeká kulturní program a zdarma průkaz do šesti let věku dítěte a první knížku z knihovny. Začátek v 15,00 hodin.

Výroba ručního papíru
Zkoušeli jste si už někdy vyrobit ruční papír? Víte jaké existují varianty a co všechno můžete na takový papír použít? Pokud vás toto téma zajímá přijďte v sobotu 2. dubna od 13,00 hodin do Galerie Josefa Lieslera v Kadani na workshop Výroba ručního papíru. Vstupné 40 Kč. Zároveň budete mít příležitost prohlédnout si ještě končící zajímavou výstavu o knihách a jejich výrobě Hele, kniha...

Konec Velikonoc
Jistěže Velikonoce skončily už před několika dny, nicméně vrátit se k nim můžete ještě tento víkend na dvou výstavách, připomínajících velikonoční zvyky a představující kraslice ze svých sbírek, a sice v Oblastním muzeu v Lounech a v Regionálním muzeu v Žatci.

Noc s Andersenem
Tradiční knihovnická akce – Noc s Andersenem – se koná v pátek 1. dubna. Letošním tématem je Malá mořská víla. Spaní v knihovně chystá pro děti například duchcovská knihovna, sraz je v pátek v  půl šesté, program končí v sobotu v osm ráno. Děti čekají soutěže, malování i čtení pohádek na dobrou noc. Podvečerní program chystá od 17,00 hodin knihovna v prostorách kadaňského hradu. Do knihovny zavítají pohádkové postavy, které děti provedou po dobrodružné cestě plné rozmanitých úkolů. Vrcholem podvečera pak bude divadelní představení Malá mořská víla. Do akce se zapojí též lounská knihovna, která chystá program se zábavou, hrami a překvapením pro všechny příchozí od 16,00 do 19,00 hodin.

Ples
Na samém konci plesové sezóny se koná první ples města Louny. Začíná v osm hodin večer v sobotu 2. dubna v KD Zastávka. Oděn bude do doby 30. let, kdy byla Zastávka poprvé otevřena veřejnosti. Hraje orchestr Brand New Band Praha, chybět nebude předtančení a půlnoční překvapení.

Sezóna v zoo
V sobotu 2. dubna odstartuje zoo v Ústí nad Labem letní turistickou sezónu a připravila program v historickém stylu. U Koliby vystoupí skupina Musica Canora  s dobovou gotickou hudbou, a představí se Divadlo Na nitích Václava Matěje Kopeckého, které navazuje na dlouholetou tradici českých loutkových divadel s velkými marionetami. V areálu zoo se představí sokolníci s ukázkou dravých ptáků a jejich letovými schopnostmi. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet střelbu z luku či z kuše, nebude chybět oblíbené malování na obličej a další soutěže pro děti na stanovištích v areálu zoo. 

Klášterecký park
V pátek 1. dubna se v galerii Kryt v Klášterci otevře výstava Zámecký park v Klášterci nad Ohří včera a dnes, která bude plná zajímavých fotografií ze současnosti i z historie. Uvidíte i původní porcelánové tabulky, kterými byly označeny nejvýznamnější stromy. Součástí vernisáže v pátek od 17,00 hodin bude také křest knihy o parku. 

Křest knihy o hornictví v Krušných horách
A křest knihy ještě jednou. V pátek 1. dubna bude pokřtěna nová publikace Horní města Krušných hor, která mapuje nejen hornickou historii hor, ale i snahu zapsat je na seznam světového dědictví UNESCO. Kromě autogramiády a povídání o knize vás čeká hornická kapela a průvod rudných horníků s historickými kahany. Začátek v litvínovském zámku v 16,30 hodin a podrobnosti o pátečním programu i knize zde

Show na autodromu
Den otevřených dveří v areálu mosteckého autodromu i sousedního polygonu pro širokou veřejnost se koná 3. dubna od 9,00 do 17,00 hodin. Závodní okruh se představí po rekonstrukci, tedy už bez rychlostního omezení v poslední zatáčce před cílovou rovinkou. Vstupné a parkovné tradičně zdarma. Jaguar Land Rover Experiance (Roadshow) nabídne návštěvníkům modelové vozy obou světoznámých značek v akci na jednotlivých cvičných modulech.

Foto: Galerie Josefa Lieslera, Kadaň.