e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V dubnu se pojede Krušnohorský seriál cross-country závodů

publikováno: 30.3.2015, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jarní seriál závodů, který má nalákat k disciplíně horských kol zvané cross-country nové zájemce, se chystá v dubnu na Mostecku a Teplicku. Pod názvem XC Krušnohorský seriál 2015 se pojedou celkem čtyři závody.

"Cross-country horských kol je v posledních letech na Mostecku trochu opomíjenou disciplínou. Přestože se v Mostě na Resslu XC kdysi jezdilo, v záplavě maratonů a nově také enduro závodů na XC prostě nezbývá čas ani pořadatelské kapacity. To se však s nadcházející sezonou změní," vysvětluje za pořádají tým KL Sport Most Stanislav Pecho.

Spojili se pořadatelé mosteckého Extrém biku, krušnohorského QWERTu a klínského Krušnoborce a výsledkem je série jarních závodů. "Chceme nastartovat závodníky do nové sezony a také přilákat novou krev z řad nejmladších nadějí. Přeci jen XC je olympijská disciplína a aktuální olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý ještě jako junior zrovna na mosteckém Resslu závodil," doplňuje Stanislav Pecho.

První závod nazvaný Mostecký triangl startuje 12. dubna, o týde později se v Litvínově pojede závod nazvaný Střelák, 25. dubna startuje v Janově Janovský Brutál a následující den Krušnohorský dvůr MTB na Cínovci. Propozice závodů a přihlášky najdete zde

Co je to cross-country? Závod se jede na okruhu v délce 3 - 6 km, počet kol je vypsán pro každou věkovou kategorii jiný v závislosti na předpokládaném čase dojezdu vítěze. Elitní kategorie jezdí přibližně 1,5 hodiny, ostatní kategorie méně. Trať bývá technicky náročná, prudké výjezdy střídají sjezdové pasáže, povrch různorodý (kamenité pasáže, kořeny, bláto).