e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Divadlo rozmanitostí hostilo učitele i mladé umělce

publikováno: 30.3.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Vít Levinský

Sdílet: facebook twitter google+

27. březen patří již od roku 1962 Světovému dnu divadla. V Divadle rozmanitostí v Mostě je tento den tradičně spojen s večerním představením pro učitele, kteří pravidelně navštěvují se svými svěřenci pohádky z místní produkce. Tak jako každý rok, i letos se oceňovaly školy, které chodí do „Rozmáňa“ nejčastěji.

Letošním absolutním vítězem v návštěvnosti se stala 7. základní škola v Arbesově ulici v Mostě. Její zástupci si tak mohli o to více vychutnat představení Cesta do pravěku hrané po vyhlášení výsledků. Tento rok byl však slavnostní večer obohacen ještě o světovou premiéru čtyř krátkých animovaných filmů z produkce již zmiňované 7. základní školy na téma pravěk. Pozvání na představení i promítání přijali také mladí tvůrci ze čtvrtých tříd 7. ZŠ, kteří debutovali již v minulých letech se svými animovanými filmy a posbírali za ně významná ocenění. „7. ZŠ vstoupila do pilotního projektu natočit animovaný film do výuky. Osloveni jsme byli panem Horou, což je guru tohoto filmového projektu, a to i na základě toho, že máme zkušenosti i z jiných animovaných filmů, které jsme v předchozích letech s mými žáky vytvářeli,“ uvedla učitelka Pavlína Havelková, která „malé“ filmaře vede už od první třídy.

Námět animovaného filmu si mohli žáci vymyslet sami, záleželo na jejich fantazii. „My jsme ve 4. třídě a začínáme probírat pravěk. Tyhle dějiny děti strašně zaujaly, tak jsme nakonec zvolili společný námět Pravěk,“ prozradila dále Pavlína Havelková. Po premiéře filmů umělecký šéf Divadla rozmanitostí Tomáš Alferi pozval mladé umělce na podium, kde jim přede všemi poděkoval za jejich tvůrčí činnost, a popřál jim mnoho filmařských úspěchů do budoucna. Publikum je následně ocenilo bouřlivým potleskem.