e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Akvárium jako relax

publikováno: 30.1.2023, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V dnešní uspěchané době lidé čím dál častěji hledají místo pro relax a vypnutí toku myšlenek. A proč si takové místo nezařídit přímo doma – v pohodlí domova? Jedním z takových relaxačních prostředků může být i akvárium s rybkami. Pryč je doba, kdy bylo v rohu místnosti umístěno nevzhledné akvárium na kovovém stojanu. Dnes už může být akvárium plnohodnotným doplňkem interiéru.

Pravdou je, že při zřizování takového designového akvária, hrají podstatnou roli finance. Ale stačí začít s něčím menším. Dnes lze zakoupit i mini akvária, která můžeme umístit třeba na pracovním stole. A pro úplné začátečníky mají obchody v nabídce i akvarijní sety, které můžeme zakoupit přímo se skříňkou nebo podstavcem. 

Rostlinná akvária? Co to je?

Dnes jsou velice žádaná rostlinná akvária. To může být kterékoliv akvárium „naplněné vodou“, v němž je alespoň jedna nebo klidně i několik desítek rostlin. Rostlinky v takovém akváriu jsou nejen klasicky zasazené do substrátu nebo štěrku, ale mohou být upevněny například na kořenu nebo dokonce mohou plavat na vodní hladině akvária. Takové akvárium nemusí ani obsahovat rybičky, ale abychom se vrátili k původnímu záměru, kterým by měl být relax, tak bude určitě vhodné tam rybičky „nasadit“. 

getfound_akvarium_2.jpg

Jaké dekorace používat?

Důležité jsou také dekorace přímo v akváriu. Aby nám akvárium poskytlo celkově estetický pohled, měli bychom určitě volit dekorace přírodní. Mezi takové základní dekorace patří určitě kořeny a kameny, které ovšem nemůžeme nasbírat jen tak v lese. U specializovaných e-shopů dnes již zakoupíme například kořeny, které tvoří základ „layoutu“  akvária, a proto jsou důležitou součástí každého akvária. Jsou dováženy až z dalekého Japonska. 

U nás také nenajdete správně strukturované kameny, případně kameny lávové, které jsou také z Japonska dováženy. Faktem je, že nově umístěné kořeny mají tendenci plavat, a proto je třeba zatížit je z počátku v akváriu kamenem, dokud nenasáknou vodou. 

Pomocí těchto základních prvků je možno si vytvořit malý podvodní svět, který nám i pomocí kvalitního osvětlení vytvoří to správné místo pro relaxaci.

P.I.