e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava v Žatci: Tomáš Garrigue Masaryk a armáda

publikováno: 30.1.2018, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Rok 1918 připomene v Žatci putovní výstava zaměřená na vztah prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a armády. Věnuje se jak legionářům, tak pozdější československé armádě a připomíná i události v našem pohraničí. Prohlédnout si ji můžete v hlavní budově muzea po celý únor.

Od 1. února do  28. února 2018 se v hlavní budově Regionálního muzea v Žatci v Husově ulici představuje putovní výstava Československé obce legionářské vytvořená ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR, Vojenským historickým ústavem Praha, Vojenským historickým archivem Praha a dalšími institucemi s názvem Tomáš Garrigue Masaryk a armáda.

Vznikla v rámci projektu Legie 100. Její autoři zpracovali na dvaceti panelech vztah prvního československého prezidenta k armádě. Přiblížili  nejen život T. G. Masaryka, ale i jeho úzké propojení s čs. legionáři a později s armádou samostatného státu. Zmíněno je i obsazování pohraničí při vzniku samostatného Československa 1918 – 1919, včetně událostí v severočeském Mostu a Kadani. Výstava představuje také Masarykovy vize o budování armády, jejím významu pro společnost a mravní sílu národa. Panely s bohatým textovým a obrazovým materiálem doplní předměty související s tématem ze sbírek Regionálního muzea v Žatci. Vernisáž výstavy proběhne dne 1. února v 17,00 hodin.

Foto: ÚVA-VHA Praha​.