e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Osecký kostel svatého Petra a Pavla čekají opravy i komentované prohlídky

publikováno: 30.1.2015, kategorie: Turistika, autor: Pavla Votavová

Sdílet: facebook twitter google+

Kostel sv. Petra a Pavla je další kulturní památkou, kterou získalo město Osek do svého vlastnictví. Nenechává ho však ležet ladem a snaží se o jeho renovaci a zpřístupnění veřejnosti. Město chce v kostele pořádat koncerty a výstavě a také komentované prohlídky pro návštěvníky. Nyní čekají kostel opravy.

V roce 2014 byly prostory kostela využity např. pro koncert renesanční hudby, expozici výstavy Hrabišicové - páni z Rýzmburka, ale také se zde slavnostně předávala vysvědčení žákům 9. tříd končících povinnou školní docházku v ZŠ Osek.

Do budoucna je s těmito prostorami i nadále počítáno pro pořádání koncertů, či výstav. Nově jsou v plánu i mimořádné komentované prohlídky pro veřejnost.

Kostel projde i stavebními úpravami. Věž kostela dostane novou krytinu, bude nahrazena část krovu a vyřešeno kotvení kříže nad věží. Omítka věže a západní fasády se dočkají oprav, vyčištění a hloubkové penetrace. Restaurátorské práce proběhnou na hlavních vstupních dveřích o oknu věže. Zrestaurován bude dále také kříž, zvon, ciferníky hodin ve věži a kamenné prvky západní fasády. Odhad nákladů na stavební práce činí 1,8 milionu Kč a na restaurátorské práce 1,82 milionu Kč.