e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Obyvatele Ústeckého kraje nejvíc trápí silnice

publikováno: 29.12.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Polovina obyvatel Ústeckého kraje chce, aby kraj investoval především do oprav silnic. Ukázal to listopadový výzkum agentury STEM/MARK, zpracovaný na objednávku krajského úřadu. Obyvatelé odpovídali na otázku, do jakých oblastí má kraj přednostně směřovat peníze ze svého rozpočtu. Nejméně je podle nich třeba vynakládat na památky.

Ukázalo se také, že lidi například příliš nezajímá hromadná doprava, ačkoliv patří mezi největší položky rozpočtů krajů a svého času se o autobusy vedla v Ústeckém kraji velká válka. Obyvatelé kraje také zřejmě příliš nevěří na turistický potenciál kraje - do rozvoje turistického ruchu a zvýšení návštěvnosti má kraj investovat jen podle 11 % lidí.

Naopak všichni jsme řidiči - opravy silnic jmenovalo 48 procent obyvatel. Na druhém místě obyvatelé jmenovali přilákání investorů (43 %) a dále podporu podnikání a na třetím místě životní prostředí a ochranu přírody (34 %). Méně než třetina respondentů uvedla jako prioritu školství, každý pátý pak sport a kulturu.

"Ve výzkumu se ukázalo, že celkově jsou mezi obyvateli okresů jen malé rozdíly v názoru na prioritní investice. Zatímco všichni podporují opravy silnic (nejvíce Ústečané), pro obyvatele Děčínska, Chomutovska a Mostecka je také velmi důležité přilákání investorů a podpora podnikání. Občané z Teplic a Mostu ve zvýšené míře oproti jiným akcentují investice do životního prostředí a ochrany přírody," doplnila informace z průzkumu Magdalena Hanáčková.