e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pro veřejnou dopravu již nejsou hranice bariérou

publikováno: 29.12.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Autobusové linky objednávané krajem dlouho nemohly prostoupit státní hranice, přestože je již Česko součástí Schengenského prostoru. To se ale konečně změnilo – nová legislativní úprava veřejné dopravy od 1. 7. 2010 umožňuje krajům objednávání výkonů i na přeshraničních linkách. Ústecký kraj toho využil jako první v republice a spolu se změnou jízdních řádů připravil změnu trasy dvou linek na Šluknovsku.

Linka 409 nyní vede do Jiříkova přes Filipov a dále pokračuje na nádraží v saském Ebersbachu. Je to jen pár set metrů za hranicemi, ale cestujícím to umožní dobré přestupy na spěšné vlaky do Dráždan. Celková cestovní doba Rumburk – Drážďany bude jen hodina a 43 minut.

Druhou změnou je odklon linky 410 Varnsdorf – Rumburk – Velký Šenov do trasy přes saský Seifhennersdorf. Města Rumburk, Seifhennersdorf a Varnsdorf tvoří prakticky souvislou zástavbu, ideální pro přirozenou dopravní osu linky příměstské dopravy. Po mnoha desetiletích došlo ke spojení veřejnou dopravou mezi těmito městy, která spolu jinak těsně sousedí a veřejná doprava chyběla k plnohodnotnému propojení. Nová trasa je stejně dlouhá jako původní cesta přes Studánku, nabízí však větší potenciál využití. Linka 410 bude nadále jezdit každou hodinu, o víkendech každé dvě hodiny. Nová trasa bude příležitostí pro vzájemné návštěvy a spojení výhodně budou moci využít jak čeští, tak němečtí cestující. Změna trasy nemá mít vliv ani na cenu, jízdné bude ve stejné výši a hradit jej nadále bude možné v českých korunách.

Další nové přeshraniční spojení veřejnou dopravou zajistil Ústecký kraj v Petrovicích na Ústecku, linky 452 a 453 se prodlouží na konečnou autobusových linek v Bahratalu.

Více informací ke všem změnám jízdních řádů na http://doprava.kr-ustecky.cz.