e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam vyrazit na mikulášské oslavy?

publikováno: 29.11.2018, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Svátek svatého Mikuláše tentokrát připadá na čtvrtek, takže do ulic vtrhnou čerti, anděl a Mikuláš ve středu 5. prosince večer. Ovšem spousta mikulášských oslav se koná už tento víkend, a tak vám včas přinášíme několik tipů, kam vzít děti.

Hornický Mikuláš
První hornický Mikuláš v Krušných horách se uskuteční ve štole Marie Pomocné na Měděnci. Sraz je v 16,00 hodin 5. prosince v restauraci Mědník. Kromě pekla a Mikuláše s andělem děti čekají novodobí i středověcí havíři. Budou si také moci prohlédnout historickou rudnou štolu. Nutná rezervace na tel. 739040671, cena 100 Kč, balíčky s sebou.

Žatecká nadílka
Velká mikulášská nadílka se jako každý rok chystá v Žatci na náměstí Svobody. Už od soboty tam probíhají adventní trhy s programem. Mikulášská se koná ve středu 5. prosince a začne průvodem Mikulášů a čertů v 16,30 hodin od Domu dětí a mládeže na náměstí. Už v neděli dorazí do Žatce děsiví čerti krampusáci.

Nadílka v pivovaru
V Perštejně u Klášterce nad Ohří proběhne Mikulášská nadílka v Pivovaru Chalupník, a to 3. prosince.

Mikulášská tramvaj
Mostem bude opět projíždět tramvaj s Mikulášem, čertem a andělem. Děti bude vozit 5. prosince odpoledne s nástupem u Prioru nebo na 1. náměstí, kam se také po projížďce vrací. První odjíždí ve 13,42 od Prioru a jezdí se až do šesti večer. Jízdenky jsou zdarma, ale je třeba přinést do 30. listopadu do Střediska volného času obrázek s mikulášskou tématikou. Mikulášská tramvaj bude jezdit také v Litvínově, a to ve středu 5. prosince, jako součást programu Krušnohorských Vánoc.

Den svatého Mikuláše
Oblíbená akce dílny Woodmaid a muzea se letos přesouvá z mosteckého muzea na zámek Valdštejnů v Litvínově. Koná se v neděli 2. prosince od 10,00 hodin, kdy zámek zaplní stánky s řemeslnými výrobky na fler jarmarku. Chybět nebudou tvůrčí dílny a hudba, program vyvrcholí Ďábelskou ohnivou šou v 16,30 hodin a divadélkem O životě sv. Mikuláše s následnou nadílkou. Na nádvoří budou k dispozici stánky s občerstvením. Kyvadlovou dopravu mezi Mostem a Litvívem zajistí retro autobus Škoda 706 RTO, jízdenky budou k dispozici na zámku a v kanceláři dopravního podniku v Mostě v Bussines centru. Odjezdy z 1. náměstí a od muzea v 9,30 - 11,30 - 14,00 a 16,00 hodin. V 17,00 hodin na litvínovském náměstí prohlídka autobusu.

Nadílka v chrámu
V Chrámu chmele a piva v Žatci, přesněji v dětské herně, se bude konat mikulášská nadílka v neděli 2. prosince od 16,00 hodin. Balíčky je možné zamluvit v herně, cena 100 Kč.

Mikuláš s pohádkou
Mikulášskou nadílku můžete spojit s návštěvou divadla. V sobotu 1. prosince v Docela velkém divadle v Litvínově od 16,00 hodin hraje pohádku O princezně a čertovi s mikulášskou nadílkou soubor Skaláček Tisá. Vstupné 100 Kč.
Celou plejádu pohádek s nadílkou nabízí Divadlo rozmanitostí v Mostě. První nadílka se tam koná během Andělské pohádky v sobotu 1. prosince od 10,00 hodin. Další pohádkové nadílky si děti mohou užít od pondělí do středy vždy v 17,00 hodin. Program divadla najdete v Kalendáři akcí

Mikuláš VeTři
V neděli 2. prosince, skutečně ve tři hodiny odpoledne, vystoupí na Benediktu v Mostě divadlo VeTři Vlasty Vébra a Michaely Markové. Tanec, soutěže, čertovská zábava a Mikulášská nadílka je přirapvena pro všechny děti. Rezervaci je možné provést na tel. 602 105 555 nebo 476 000 055. Vstupenky jsou k zakoupení na recepci centra Benedikt Most. Vstupné 100 Kč včetně nadílky, dospělí zdarma.

Mikulášský vlak
Příští víkend, v sobotu 8. prosince, mohou děti vyrazit na zážitkovou jízdu Mikulášským vlakem na Moldavu v Krušných horách. Ve vlaku je čeká program divadla Petra Stolaře a hudba. Odjezd je z Teplic v 8,25 hodin, z Mostu v 9,09 hodin, dále přes Louku, Hrob, Dubí na Moldavu. Zpátky se vlak vrací ve 12,37 hodin.

Nadílka ve skanzenu
Tématem druhé adventní neděle, 9. prosince, ve skanzenu Stará Ves v Chomutově, bude příjezd svatého Mikuláše s celým průvodem a samozřejmě se sladkostmi pro všechny děti. Program každého odpoledne začíná ve 14,00 a končí v 17,00 hodin. Vstupné jako do zooparku.

Čertoviny na letňáku
Čertovské řádění pro velké i velké se chystá na neděli 9. prosince od 17,00 hodin v letním kině v Chomutově. Opékat se budou nejen duše, ale i buřty.

Foto: Oblastní muzeum v Mostě.