e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první adventní víkend 1. až 3. prosince

publikováno: 29.11.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou první a dodejme, že také akcemi nejnabitější adventní víkend. Rozsvícení vánočních stromů, jarmarky, koncerty... snad v každém městě se něco děje!

Adventní setkání
Na zámku Nový Hrad se v sobotu 2. prosince od 10,00 do 17,00 hodin uskuteční každoroční Adventní setkání, které zakončí letošní sezónu. V zámeckém areálu bude hrát středověká hudba, děti potěší loutkové divadlo a v černé kuchyni ochutnáte středověké speciality. Můžete se těšit na bohatou nabídku tržiště a betlém se živými zvířátky, ohňovou show, kejklíře a mnoho dalšího. Během celého dne je možno zdarma navštívit s průvodci vánočně vyzdobené interiéry zámku. Vstupné do areálu je dobrovolné.

Jarmáreček na zámku
V Litvínově už vánoční strom rozsvítili v pondělí a na neděli 3. prosince připravují program nazvaný Vánoční tradice. Od 9,00 do 17,00 hodin bude na náměstí probíhat jarmárek s kolotočem a střelnicí a představení živého betlému. Na zámku pak ve stejný čas můžete nakupovat originální dárky regionálních umělců nebo se zapojit do vánočních dílen. Podrobný program celých Krušnohorských Vánoc najdete v tomto článku

Adventní prohlídky
Zámek Červený  Hrádek u Jirkova připravuje pro návštěvníky oblíbené adventní prohlídky v doprovodu hraběnky a zámeckého komorníka. Konat se budou vždy v neděli 3., 10. a 17. prosince od 13,00 do 19,00 hodin. Součástí prohlídky je varhanní koncert, ochutnávka tradičního cukroví a svařeného vína v prostorách zámecké vinárny, vánoční zvyky a tradice a prohlídka hraběnčiny komnaty. Vstupné 140,- Kč a 70,- Kč, rezervace v zámecké recepci 474 684 560.

Adventní koncert
Jednu z prvních příležitostí poslechnout si před Vánoci Rybovu mši nabídne historická jízdárna v Terezíně v sobotu 2. prosince. Od 17,00 hodin zde začíná adventní koncert Ústeckého komorního orchestru se sólisty. Kromě České mše vánoční zazní i ukázky z Carmen, Dona Giovanniho nebo My Fair Lady.

Obrazy na zámku
Pokud chcete spojit čas adventní s uměleckým pohlazením duše, vydejte se v neděli 3. prosince odpoledne na zámek Červený Hrádek u Jirkova. Mezi první a druhou adventní prohlídkou zámku ve 14,15 hodin se bude konat vernisáž obrazů Romana Křeliny.

Adventní jarmark
Město Podbořany pořádá v neděli 3. prosince na náměstí T.G.M adventní jarmark. Prodejní stánky se otevřou v 10,00 hodin, program začíná ve 13,00 hodin. Hrát bude Jazzvitamin a vystoupí děti z podbořanských škol a školek. Na závěr programu se rozsvítí vánoční strom a ohňostroj.

Vítání Adventu
V Postoloprtech přivítají Advent v sobotu 2. prosince na Mírovém náměstí a v kině. Od 13,00 hodin budou probíhat adventní trhy a od 15,00 hodin je připravena dětská show. Koncertovat budou žáci ZUŠ a skupina Vera and Her People. V 18,00 hodin program završí rozsvícení vánočního stromu.

Neděle v zooparku
Podruhé se v chomutovském zooparku, ve skanzenu Stará Ves, koná adventní nedělní program. 3. prosince je programu divadelní představení Betlémské světlo a dorazí i čert a Mikuláš. Začátek ve 14,00 hodin.

Den svatého Mikuláše
Oblíbený Den svatého Mikuláše spojený s fler jarmarkem se bude konat v Oblastním muzeu v Mostě v sobotu 2. prosince. V programu je vánoční jarmark, divadélko, dílny pro  malé i velké, dětská vystoupení i malý festival jídla Mikulášova kredenc. Mikulášská nadílka začne v 17,00 hodin, jak předat balíčky se dozvíte na tel. 476 442 111. Otevřeno bude od 10,00 do 18,00 hodin, vstup dospělí 30 Kč, děti 10 Kč, rodina 60 Kč.

Setkání ve mlýně
Vánoční setkání ve Vernerově mlýně v Brlohu na Lounsku se bude konat v sobotu 2. prosince od 13,00 hodin. Budou se vyrábět adventní věnce, děti vánoční ozdoby a zdobit vánoční perníčky. Občerstvení zajištěno, vstupné dospělí 200 Kč, děti 70 Kč.

Dílny v galerii
V Galerii Josefa Lieslara v Kadani se budou po adventní víkendy konat dílny pro děti i dospělé. V neděli 3. prosince se budou vyrábět netradiční svícny, 10. prosince plstěné ozdoby a 17. prosince vánoční balicí papír. Začátek vždy od 14,00 hodin, vstupné 30 Kč.

Koncert na zámku
V sobotu 2. prosince si můžete přijít na zámek Stekník vyslechnout do zámecké kaple koncert komorního tria Syrinx, provázený mluveným slovem herce Svatopluka Skopala. Začátek v 16,30 hodin. Vstupenky stojí 120 Kč.

Den pro dětskou knihu
V pátek 1. prosince jsou všechny děti od 6 do 15 let zvány do Střediska knihovnických a kulturních služeb v Chomutově. Čeká je tam nový čtenářský průkaz nebo prodloužení na 1 rok zdarma, burza vyřazených dětských knih u dětského oddělení (kniha za 2 Kč), soutěž s komiksovým nakladatelstvím CREW, vánoční tvořivá dílnička v dětském oddělení. Od 9,00 do 18,00 hodin bude otevřena zdarma dětská herna s dopravním hřištěm.

Hudební Vánoce
V sobotu odpoledne si na náměstí Svobody v Teplicích můžete přijít poslechnout hudbu v programu Na synkopách do Vánoc. Zahrají kapely Five Brass, Revival Swing Band Praha, Brass Band Rakovník a Ajeto Glass Dixiland. Začátek je ve 13,30 hodin, hudba bude znít až do večera.

Advent v Kadani
Město Kadaň zahájí adventní program na Mírovém náměstí v sobotu 2. prosince. Od 10,00 do 17,30 hodin bude otevřeno tržiště s ukázkami řemesel a vánočními zvyky, kde nakupování zpříjemní hudební vystoupení a odpoledne i pohádka pro děti a obří andělé divadla Kvelb. V kostele Povýšení svatého Kříže zazní ve 12,15 a 14,30 vánoční písně a koledy na varhany a v 17,00 hodin se z balkonu kostela ozvou vánoční zpěvy, dojde na rozsvícení adventní svíce a předání hornického světla sv. Barbory. Ve františkánském klášteře se večer koná komorní slavnost Adventus s žehnáním adventních věnců.

Neděle s jarmarkem
První adventní neděli v Krupce se bude konat od 12,00 hodin vánoční jarmark před městským úřadem, připraveny budou dětské dílny, soutěže, čert, Mikuláše a anděl a divadelní představení souborů Bodlo a Bodlinka. V 15,00 hodin se koná adventní koncert místních dětí a poté od 17,00 hodin rozsvícení vánočního stromu.

Rozsvícení vánočních stromů
Březno
V Březně u Chomutova se výzdoba rozsvítí v pondělí 4. prosince před obecním úřadem. Začátek programu je v 17,00 hodin, vystoupí místní děti, uvidíte vánoční příběh v podání žáků ZŠ Březno a divadla Bída, Mikulášská nadílka, staročeské Vánoce, ohňostroj, vystoupení hudební skupiny Silentium 24.

Duchcov
Na náměstí Republiky se uskuteční slavnostní rozsvícení v neděli 3. prosince od 14,45 hodin, kdy je připraven vánoční program Za Ježíškem do Betléma. Vystoupí dětský pěvecký sbor ZUŠ Duchcov, děti ze škol a školek a Duchcovský pěvecký sbor. Rozsvícení je plánu v 17,00 hodin, stejně jako adventní troubení fanfár a obří andělé. V kině Lípa bude od 14,00 do 18,00 hodin probíhat výstava vánočních dekorací.

Chomutov
První adventní neděli 3. prosince začne bohatý vánoční program na náměstí Míru v Chomutově. Roszvícení má podtitul Čekání na andělské světlo a začíná v 16,30 hodin. Co dalšího vás čeká v Chomutově během adventních svátků se dozvíte v článku Chomutov: Podkrušnohorské vánoční město.

Klášterec nad Ohří
Program bude probíhat v neděli 3. prosince jak na náměstí, tak v zámecké salla terreně, tak v Nerudově ulici. Vše se dozvíte v článku Klášterecký advent začne v neděli na náměstí. 

Lišnice
Strom v Lišnici na Mostecku se rozzáří 3. prosince v 17,00 hodin, vánoční koledy zazpívá pěvecký sbor SMoG, těšit se můžete na vánoční cukroví a klobásy.

Louny
Program začíná v neděli 3. prosince v 15,00 hodin na náměstí. Během odpoledne vystoupí hudební skupina Morgan (ZUŠ), Jakub Machulda a po sedmnácté hodině Klein´s Vocals a Blanka Janečková. Před pátou hodinou dojde na proslov starosty a rozsvícení stromu a poté společnou koledu.

Most
Vánoční strom v Mostě se rozsvítí první adventní neděli na Prvním náměstí v Mostě. V 16,00 hodin bude slavnostně zahájen provoz veřejného kluziště krasobruslařskou exhibicí, poté zazpívá Marta Jandová a dětský pěvecký sbor ZUŠ F. L. Gassmanna. V 17,00 hodin se pak rozsvítí vánoční strom.

Osek
Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v areálu oseckého kláštera se odehraje v neděli 3. prosince od 17,30 hodin. Účinkuje Divadlo v Pytli, zazpívají děti ze základních a mateřských škol.

Peruc
V Peruci na Lounsku se rozsvícení koná v neděli 3. prosince a je součástí adventních trhů. Od 17,00 hodin vystoupí žáci perucké školy a poté s vánočním recitálem herečka Magda Malá. Výstava a prodej výrobků ZŠ a MŠ Peruc a občanů Peruce.

Počaply
Strom v Počaplech se rozzáří před kostelem svatého Vojtěcha 3. prosince od 17,00 hodin. Děti mohou vyrobit ozdoby na stromeček a přinést je.

Teplice
Na náměstí Svobody v Teplicích se vánoční stroj rozsvítí v neděli v 17,00 hodin. Již od 14,00 hodin bude předcházet adventní program Teplická Vánočka.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí a Speciálu Vánoce plné zážitků.

Foto: Město Klášterec nad Ohří