e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Saský Advent – tipy na první adventní víkend

publikováno: 29.11.2012, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Stejně jako v Čechách začínají na mnoha místech v Sasku adventní trhy, kromě známých drážďanských také třeba v Annaberg-Buchhloz. Nabídneme také tipy pro výlety s dětmi, vánoční nebo hornický průvod. V neděli si navíc můžete do Drážďan vyrazit výjimečně na nákupy.

Striezelmarkt v Drážďanech a další trhy
Na náměstí Altmarkt začíná 28. listopadu největší saský trh Striezelmarkt. První adventní víkend bude patřit slavnosti Pflaumentoffelfest nebo-li kominíčka ze sušených švestek a v neděli se bude volit perníková princezna. Trhy jsou plné tradičních německých dobrot i dárků a více se o nich dozvíte v pozvánce. Striezelmarkt je sice nejslavnější, ale zdaleka ne jediný trh v Drážďanech. Stánky s různým zaměřením najdete na mnoha místech na obou stranách řeky Labe. Více se dozvíte zde.

Svíčky v kostele
K Drážďanům patří také tradiční varhanní koncerty při svitu svíček v kostele Frauenkirche, který se koná 2. prosince (a dále 16. a 23. prosince) od 21,00 hodin. Adventní koncerty se konají také v kostele Kreuzkirche na náměstí Altmarkt. Varhanní koncert zde zazní třeba 2. prosince v 17,00 hodin.

Vánoční vláček
Parkem Grosser Garten v Drážďanech (na levém břehu Labe, u Skleněné manufaktury a zoologické zahrady) jezdí během letní sezóny dětský vláček. Ten chystá adventní jízdy na 1. a 2. prosince. Vláček bude jezdit mezi 10. a 16. hodinou z hlavního nádraží u Skleněné manufaktury a zastávky Carolasee. Vagony jsou vyhřívané, takže csetou nezmrznete. Jízda jednu stanici stojí 1 EUR (pro děti polovinu), všech pět stanic 5 EUR. Na hlavním nádraží bude výstava vláčků LEGO. Další jízdy se konají ještě 8. a 9. prosince. Více informací o akcích ve Velké zahradě na http://www.grosser-garten-dresden.de/de/grosser_garten.

Šumivé Vánoce
Pokud už budete ve Velké zahradě v Drážďanech s dětmi, vyjdete se do unikátního vánočního zážitkového městečka s jiskřivým názvem „1000Funkelstadt“. Zdejší trh se rozprostírá na louce Cockerwiese na rozloze 15 tisíc čtverečných metrů. Letos se koná podruhé a otevírá se 1. prosince. Čekají vás tam zábavné atrakce, vyhřívané stany, stánky, občerstvení, představení, řemesla. Děti projdou pohádkovou cestou a lesem se skřítky. Vstupné o víkendu stojí pro dospělé 12 EUR, pro děti 4-12 let 5 EUR. Mapu a další informace najdete na www.1000funkel.de.

Advent na hradě
Stejně jako v Čechách i v Německu začínají tento víkend rozličné adventní trhy. V historických kulisách se bude trh konat na hradě Scharfenstein u Drebachu. Po oba víkendové dny bude otevřeno od 11,00 do 18,30 hodin.

Začátek adventu v Annaberg-Buchholz
V sobotu 1. prosince v 18,00 hodin přivítají advent před kostelem sv. Anny v Annaberg-Buchholz pozounisté ze sboru tohoto kostela. Adventní koncerty se tu pak konají každou sobotu v 17,00 hodin. Vánoční trhy začínají v Annaberg-Buchholz v pátek 30. listopadu v 17,00 hodin a potrvají do 23. prosince, otevřeno je denně ve všední dny do 19,00 hodin, o víkendu do 20,00 hodin.

Vánoční průvod
Průvod pohádkových postav projde v sobotu 1. prosince městečkem Eibenstock. Začátek průvodu ve 14,00 hodin. Adventní trhy zde budou probíhat od 30. listopadu do 2. prosince.

Roztočení pyramidy
V Aue se v sobotu 1. prosince roztočí vánoční pyramida, jeden ze sympolů saských vánoc, který najdete na většině trhů. Slavnostní průvod zde začíná v 17,00 hodin. Trhy se budou konat od 1. do 9. prosince.

Hornický průvod
Městečko Oelsnitz v Krušných horách pořádá Vánoční trhy 1. a 2. prosince. V neděli pak projde městem průvod pohádkových postav (vychází v 15,00 hodin), na který naváže v 17,00 hodin průvod horníků s Olešnickým hornickým orchestrem a členy hornického spolku hornického muzea Oelsnitz.

Prodejní neděle
V Německu není zvykem jako v České republice, aby v neděli či svátek byly otevřené obchody. Stává se tak výjimečně o Adventu a na speciální povolení města. V Drážďanech bude letos otevřeno 2. a 16. prosince od 12,00 do 18,00 hodin. Vzhledem k tomu, že jde o výjimečnou událost, bývají obchody velmi plné.