e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Maďarský rock v žateckém divadle

publikováno: 29.10.2015, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Podzimní hudební večery v Městském divadle Žatec se rozjíždí na plné obrátky. Po úterním koncertu Laco Decziho zakončí říjen bubenická dvojice Terrana & Mráz. 3. listopadu pak přijede do Žatce poprvé v historii maďarská rocková skupina. Když už jsme se nedočkali Omegy nebo Locomotiv GT v dobách jejich největší slávy, dočkáme se Special Providence, absolutní špičky současného instrumentálního prog - jazz rocku nebo progressivního metalu.

do má rád instrumentální a aranžerskou virtuozitu skupiny Dream Theater, neměl by si koncert této čtyřčlenné skupiny nechat ujít. 

V roce 2004 na se jazzovém oddělení Hudební Academie Franze Liszta spojila čtveřice studentů. Pokusili se o fúzi jazzu, jazz-rocku, s duchovní a progresivní hudbou.

V roce 2007 už vydali své první album, Space Hunnia. O rok později v roce 2008 se objevilo druhé album s názvem Labyrint, které se dočkalo mezinárodního uznání. V listopadu roku 2009 se představili na London Jazz Festival, jedné z nejvýznamnějších evropských jazzových akcí.

Třetí vydaný nosič v roce 2010 bylo DVD Something Special se záznamem z koncertu. V roce 2012 vydali své třetí studiové album, Soul Alert, které sklidilo vynikající kritiku nejen v Evropě, ale také v USA a Japonsku, kde kapela také vystupovala. Jejich tvorba spojuje jazz a metal, progressive rock a chilloutové melodie v jeden kompaktní celek, vždy zahraný s energií a virtuozitou. Kapela neustále koncertuje doma i v zahraničí. Představili se na významných maďarských i zahraničních festivalech a dalších prestižních místech. Hráli také se světovými hvězdami žánru, jako jsou Jeff Andrews (USA) Mbappé Étienne (Francie). Na svém českém podzimním tour představí poslední vydané album Essence of Change.

Maďarská kapela Special Providence hraje už 11 let, koncertuje po celém světě, má za sebou několik turné napříč Evropou a také např. v Japonsku, USA nebo Jižní Americe. Na svém kontě má zatím čtyři studiová alba. Během posledních tří let hráli v České republice vícekrát. Ti, kdo je zažili live, by mohli vyprávět, jakou atmosféru dokáží při svém koncertě vytvořit. Hrají v sestavě: Kytara Márton Kertész, baskytara Attila Fehérvári, bicí Adam Markó, klávesy Zsolt Kaltenecker.

Koncert se uskuteční 3. 11. od 19,00 hodin v Městském divadle Žatec.