e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V zooparku slavili den státnosti i stromů

publikováno: 29.10.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově se v pátek 28. října připojil k celorepublikovému happeningu v sázení stromů. Historicky první pokus o rekord v množství vysazených stromů a lidí zapojených do sázení vyhlásila brněnská Nadace partnerství. Cílem happeningu bylo  připomenout důležitost a význam stromů, zažít něco výjimečného a oslavit den stromů, který si připomínáme právě 28. října.

Vedení zooparku se rozhodlo vyzvat k sázení stromů v areálu zooparku veřejnost a zájemcům vyšel vstříc hned několika způsoby. Lidé si mohli zasadit strom, který si sami dovezli nebo si vybraný druh předem objednat, či přispět na vysazení stromů libovolnou částkou. Většina z nich zvolila druhou variantu. Po předchozí domluvě se  vydali do zooparku a na předem vybraných místech sázeli stromy, které jim budou připomínat dnešní sváteční den. Celkem bylo v areálu vysazeno 21 stromů. Lidé sázeli buky, duby, vrby i lípy. „Svůj“ strom zasadila i ředitelka zooparku Iveta Rabasová, její zástupkyně Drahomíra Slačíková a několik dalších zaměstnanců zooparku.

Strom vysadily i děti, trávící podzimní prázdniny v místním Ekocentru. Z možnosti připojit se k rekordu měly velkou radost a při sázení lípy se dozvěděly mnoho informací o ekologickém významu stromů.

Sázení bylo zdokumentováno a počet stromků a lidí byl předán agentuře Dobrý den, která rekord zanese do České databanky rekordů.