e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dny architektury: Tipy na procházky do Mostu a Žatce

publikováno: 29.9.2020, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Začátek října bude opět ve znamení architektury. Od 1. do 7. října zamíří festival Den architektury do stovky měst a obcí napříč Českou i Slovenskou republikou. Letos se zaměří na udržitelnost a enviromentální aspekty či sociální přesah a prospěšnost architektury. Co nabídne v Podkrušnohoří? Procházku a dětský workshop v Mostě, pěškobusem po Žatci a navrch kulturní brunch v Řehlovicích.

Most
První akcí Dne architektury v Mostě je sobotní (3. října) procházka Žateckou ulicí, která je jednou z mála historických cest, které přečkaly překotný vývoj mostecké krajiny v 2. polovině 20. století. Jelikož se jí vyhnuly těžební velkostroje, mohli ji autoři nového Mostu zakomponovat do svých plánů. Ulice se stala rozhraním mezi zbytky klasické zástavby na svazích Hněvína a Širokého vrchu a novým modernistickým městem. Mísí se kolem ní zajímavá architektonická díla napříč dvacátým stoletím. Jaká je role této ulice v současném Mostě a jaké výzvy a možnosti nabízí do budoucna? Projděte si ji s architekty Vítem Holým a Helenou Kubínovou, sraz před muzeem ve 14,00 hodin.

Druhou akcí bude v úterý 6. října workshop Děti budí město, od 15,00 hodin v prostoru zvaném U Tří Sýrů na hlavní třídě Budovatelů naprosti magistrátu. Architektonický workshop pro děti je tematicky zacílen na veřejný prostor viděný skrze optiku jeho nejmladších uživatelů. Učitelé ZUŠ Moskevská v Mostě se budou snažit skrze výtvarné aktivity probudit zájem dětí o veřejný prostor. 

Žatec 
Letošní třetí díl Pěškobusu vás zavede do prázdných domů v Žatci. Podíváte se do několika objektů, které v minulosti plnily různorodé funkce. Historií i interiéry staveb vás provede tradiční duo historička umění Monika Merdová a architektka Eva Pettrichová. Sraz je v sobotu 3. října ve 14,00 hodin na Nerudově náměstí.

Řehlovice
V Kulturním centru v Řehlovicích na Litoměřicku se v neděli 4. října koná Česko-německý kulturní brunch. Během něj budou prezentovány klenoty v bývalém poplužním statku Pánů z Bílé, kterými jsou barokní sýpka a bývalý pivovar. Začátek v 15,00 hodin.