e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historická výročí: 100 let od požáru teplického divadla

publikováno: 29.8.2019, kategorie: Zajímavosti, autor: Vlasta Tichá/Pavlína Boušková

Sdílet: facebook twitter google+

Letos, v noci z 31. srpna na 1. září, uplyne 100 let od požáru prvního kamenného městského divadla v Teplicích. Náhrady se lázeňští hosté dočkali po pěti letech, kdy byla na témže místě slavnostně otevřena nová klasicizující budova drážďanského architekta Rudolfa Bitzana, která stojí dodnes. Požár připomíná výstava v teplickém muzeum.

Teplice prožívaly v 19. století svůj největší rozkvět a staly se světově proslulými lázněmi. Město bylo jedním z nejatraktivnějších v zemi se širokou nabídkou společenského a kulturního vyžití. Mezi širokým spektrem zábavy zaujímalo divadlo přední místo. V letech 1787 až 1789 vystavěl majitel teplického panství Jan Nepomuk Clary Aldringen zámecké divadlo a v roce 1856 bylo otevřeno letní divadlo v trnovanském parku. Prostory zámeckého divadla se však zanedlouho ukázaly nedostačujícími a tak se v městském zastupitelstvu zrodila myšlenka postavit městské kamenné divadlo. 

Se stavbou na okraji Lázeňského parku se začalo 2. září 1872, a to podle návrhu architekta Bernharda Schreibera z Drážďan. Slavnostní otevření reprezentativní neorenesanční divadelní budovy se konalo 21. května 1874 představením hry Heinricha Laubeho Die Karlsschüler. Hlediště nového divadla mělo 536 sedadel (oproti původně požadovaným 800), další místa k stání v zadním oddílu přízemí a v galeriích a orchestřiště pro 40 hudebníků. Stálý soubor hrál činohru, operu i operetu, účinkoval zde symfonický orchestr a komorní hudba. Místní orchestr působil zároveň jako lázeňská kapela. Divadlo disponovalo kavárnou s velkou terasou.  

V noci z 31. srpna na 1. září 1919 zasáhl divadlo tragický osud v podobě ničivého požáru. Několik minut po půlnoci podnikli dva hlídači pravidelnou kontrolní obchůzku po divadelní budově. Jeden z nich náhle spatřil z provaziště malý plamínek mezi kulisami. Než se hlídači stačili důkladně přesvědčit o situaci, oheň se s neuvěřitelnou rychlostí rozšířil mezi kulisy a do provaziště. Hlídači okamžitě vyhlásili poplach. Plameny však již pohltily jeviště, které bylo během necelé hodiny úplně zničeno. Následně oheň zasáhl hlediště, z budovy divadla se ozýval děsivý hukot, bořil se jeden strop za druhým. Celý vnitřní prostor divadla byl zničen, z vybavení se podařilo zachránit pouze několik předmětů. Po čase vyšlo najevo, že oheň snad zapříčinil neúmyslně jeden z hlídačů, kterému při noční obchůzce divadla vypadl hořák z olejové svítilny.

Výstava, která sto let od požáru připomíná, je umístěna v přízemí teplického zámku vedle ohořelých soch atlantů původně zdobících průčelí budovy. Atlanty vysochal drážďanský architekt Robert Eduard Henze. Zhotovil veškerou sochařskou výzdobu na průčelí divadla včetně sochy Ženy s lyrou, která stojí na vnějším nádvoří zámku. Na výstavě je prezentována dokumentace historických fotografií a pohlednic k požáru divadla ze sbírek teplického muzea. Výstava je otevřena od úterý do pátku od 12,00 do 17,00 hodin, v sobotu a neděli od 10,00 do 12,00 hodin a poté od 13,00 do 17,00 hodin.