e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 31. srpna až 2. září

publikováno: 29.8.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední prázdninový víkend! Kromě „best of“, kterými jsou Dočesná v Žatci a trucky v Mostě, máme také dvě divadelní přehlídky, dožínky, běžecké i cyklo závody, bubnování ve skanzenu nebo hasičskou drakiádu.

Závody trucků
Vrchol sportovní sezóny má před sebou mostecký autodrom – Czech Truck Prix začne jako vždy spanilou jízdou po Mostě a pokračovat bude bohatým sportovním kláním na autodromu a The Most Truck Festival v zázemí. Více se dozvíte v článku Do ulic Mostu vyrazí i letos šestitunové závodní speciály

Divadlo na zámku
16. ročník múzické „open air“ přehlídky se bude poslední prázdninový víkend konat na vnitřním nádvoří teplického zámku. Nabídne pohádky pro děti, divadlo i koncerty. Festival Divadlo na zámku začíná v pátek 31. srpna. Celý program přehlídky, která trvá až do neděle, najdete v článku Teplický zámek bude poslední prázdninový víkend patřit hudbě a divadlu.

Setkání u památníku a divadlo
Okrašlovací spolek Stebno v Českém středohoří zve v sobotu 1. září k nově zrestaurovanému památníku obětem povodní z roku 1872. Setkání se koná v 10,30 hodin. Odpoledne na něj naváže divadlo v altánu v Stebně. Ve 14,00 hodin pohádka Krásná a zvíře, od 17,00 hodin historická komedie On Claudius. Vstupné dobrovolné, občerstvení zajištěno.

Výstava k výročí 100 let Československa
První z řady akcí, které chystá Oblastní muzeum v Chomutově u příležitosti 100. výročí založení Československa, je v pátek 31. srpna vernisáž výstavy Od pádu orla k českému lvu, která přiblíží život v Chomutově před sto lety. Vše se dozvíte v článku Historické osmičky: Chomutovské muzeum chystá velké výstavy i oživené prohlídky.

Labutí píseň prázdnin
Rozloučení s prázdninami připravuje pro děti i rodiče Archeologický skanzen v Březně. Poslední prázdninovou sobotu si můžete vyrobit vlastní hudební nástroj a vyprovodit prázdniny společným bubnováním (od 11,00 a 15,00 hodin). Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin, vstupné je dobrovolné, doporučené rodinné vstupné je 160 Kč). Více o skanzenu zde.

Indiánské loučení
Loučení s létem v indiánském duchu se bude konat v neděli 2. září od 14,00 hodin v Libochovicích. Akce v městském parku nabídne soutěže a zábavu pro děti, jízdy historickou stříkačkou, pěnovou koupel. Vstup je zdarma.

Bluesová Střelnice
V sobotu 1. září se v kadaňské Střelnici koná první ročník bluesového festivalu. Festival ve 14,00 hodin zahájí rodinné trio severočeské zpěvačky Petry Börnerové, dále vás čeká vystoupení osobnosti slovenské bluesové scény, kytaristy a zpěváka Juraje Turteva s projektem Dura a blues clu. Hlavní hvězdou festivalu bude jeden z nejlepších rakouských bluesových kytaristů Sir Oliver Mally v duu s výborným německým kytaristou Peterem Schneiderem. Po nich bude následovat legendární česká bluesová kapela Bluesberry v čele s Petarem Introvičem. Závěr festivalu bude patřit ústecké kapele Bonifanti. Vstupné na místě 150 Kč.

Chomutovský půlmaraton
Druhý ročník Chomutovského půlmaratonu, jehož trať vede přes všechna zajímavá místa města, startuje v sobotu 1. září. Start a cíl závodu je na centrálním náměstí 1. máje, hlavní závod v 11,00 hodin, děti čtvrt hodiny poté. Běžci protnou Kamencové jezero, zoopark a také Bezručovo údolí. Prezentace je v kanceláři na náměstí od 8,00 hodin. Registrace je možná i na místě, cena 500 Kč pro jednotlivce, děti 50 Kč.

Gigathlon
Další sportovní událostí je závod Gigathlon, který kombinuje běh, plavání, in-line brusle, silniční a horské kolo. Start i cíl bude v Labe Aréně v Račicích, kde v sobotu 1. září v 6,30 hodin startují silniční cyklisté a odkud se přesunou na mosteckou Matyldu. Tam a v jejím okolí bude plavání a in-line brusle a také horská kola na Resslu a běh na Hněvíně. V neděli 2. září se pak na Matyldě koná pátý ročník tradičního in-line maratonu Most24inline, jehož součástí je i mistrovství ČR v silničním in-line maratonu. Hlavní závod startuje v 10,00 hodin, Mosteckej tucet na 12 km ve 13,00 hodin a Mistrovství v 15,00 hodin.

Dožínky
Zemědělci na Chomutovsku oslaví dožínky v sobotu 1. září ve Vrskmani v prostorách sportovního areálu. Než tam ale v 16,00 hodin předají dožínkový věnec, projede obcemi kolona historických i moderních traktorů, kombajnů a dalších zemědělských strojů. Podrobnosti o jejich cestě i dožínkové slavnosti se dozvíte z dnešního článku Chomutovskem projede spanilá jízda traktorů.

Chudeřínský kotlík
V Chudeříně u Litvínova to bude v sobotu 1. září vonět gulášem. Spolek přátel historie Litvínovska a Café Bar 49 pořádají již VII. ročník Chudeřínského kotlíku, tedy soutěže družstev a jednotlivců ve vaření guláše. Start je ve 14,00 hodin v chudeřínském parku. Výdej a ochutnávka gulášů začíná v 16,00 hodin, přihlášky v Café baru. Kromě kulinářské soutěže je na programu též soutěž Chudeřínský pohlavní pokrytec, spočívající v promenádě s pohlavními pokrytci (staročesky pokrývka hlavy, třeba i klobouk). Tedy nasaďte si na hlavu cokoli a přijďte se pobavit, promenáda v 15,30 hodin.

Pohádka na zámku
Rozloučení s prázdninami na zámku Velké Březno na Ústecku bude pohádkové. V neděli 2. září je od 14,00 hodin pohádka O Červené Karkulce a Pohádka Krabičková, hraje Malé divadélko Praha.

Čau prázdniny
Pod titulem Čau prázdniny Fest se v sobotu 1. září koná v letním kině v Klášterci nad Ohří hudební festival pod širým nebem. Startuje ve 14,00 hodin, hrát budou kapely Šťastnej den, Pekař, Nosem, Lampa Yebana, Sebastian a Arakain. Vstup 200 Kč, děti zdarma.

Divadelní Hněvín
Od středy 29. srpna žije hrad Hněvín v Mostě divadlem. Na každý den jsou tu připravena představení pro dospělé, o víkendu též pro děti, a sice pohádka Tři veteráni. Tři z vás, kteří vyhráli v našem Soutěžním létě, už mají vstupenky v kapse, ostatní si mohou vybrat představení zde

Dočesná
Největším hudebním festivalem a také pivním svátkem v kraji bude tento víkend beze sporu Žatecká Dočesná. Vypukne v pátek 31. srpna v 18,00 hodin a nabídne dvoudenní program na mnoha pódiích, více než pět desítek pivovarů a zajímavé soutěže. Podrobnosti a celý program najdete zde

Jáchymovské dožínky
Další oslava sklizně se chystá v Jáchymově jako rozloučení s létem v sobotu 1. září. Pátý ročník se ponese na prvorepublikové vlně. Akce se koná od 14,00 hodin v lázeňském parku Jáchymov, těšit se můžete na DIFadlo z.s., kapely Ben Dover, Lety mimo, Bankrot a další. Proběhne tradiční soutěž o nej prvorepublikovou buchtu a bohatá tombola.

Hasičská Drakiáda
V sobotu 1. září se otevřou dveře stanice Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje v Petrovicích na Ústecku. Návštěvníky čeká bohatý program s již tradiční soutěží o nejvýš vypuštěného draka. V 9,00 hodin jsou na programu ukázky zásahové jednotky Policie ČR, poté ukázka malých hasičů a ukázka zásahu HZS ČR. V 11,00 hodin začíná drakiáda a následuje opékání buřtů.

Cannondale Hasištejn Bike
Závod, který cyklisty zavede pod vrchol Kokrháč, do malebného údolí prunéřovského potoka a ke středověkému hradu Hasištejn, startuje v sobotu 1. září v autokempu Prunéřov u Kadaně. Délka hlavního závodu je 30 km a zkrácená verze pro juniory, nejstarší závodníky a rekreační jezdce je 18 km. Trasa je středně náročná vede převážně po šotolinových a lesních cestách. Dětské kategorie mají trasy v areálu Autokempu Prunéřov převážně po travnatých a šotolinových cestách.  Přihlášky a podrobnosti o tratích http://pohar-peruna.cz/.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.

Foto: 1. DFK Žatec