e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Moje blues

publikováno: 29.8.2011, kategorie: Výstavy, autor: Marie Hipská

Sdílet: facebook twitter google+

Moje blues je název výstavy obrazů teplického výtvarníka Rainera Peschla, která se uskuteční v chomutovské galerii Špejchar. Zahájení výstavy se koná ve čtvrtek 1 září od 17.00 hodin. Na vernisáži vystoupí skupina Petr Kalandra Memory Band.

Nevystavuji exponáty jako jednotlivá díla, vždycky je pro mě důležitá výstava jako celek. To znamená, že všechno podřídím tomu, aby výstava měla nějaké téma, smysl a řád. Vlastně veškerá moje tvorba je podřízena jedinému řádu a tím je čtvereček 2x2 cm, respektive 10 x 10 cm, což je moje srdeční záležitost, to už ani jinak nebude,“ říká autor.

Takto vyhraněný koncepční přístup má Rainer Peschl již od roku 1987. Každý problém do posledního detailu nejprve vyřeší a teprve pak přistupuje k tvorbě samotné. Žádná změna ani improvizace není přípustná a z toho důvodu všechny další nové myšlenky a nápady, které vznikají v procesu tvorby, vedou k vytvoření díla nového. Je pro něj důležitější myšlenka než to co vidí. Co už jednou existuje, nemá smysl znovu tvořit. Vizuální vjemy ho inspirují pouze např. barevností, náladou...

Jeho tvorba, ač se to na první pohled nezdá, je velmi intimní, a proto  nerad odkrývá citové pohnutky, které ho vedou k vytvoření obrazu, tudíž vše nechává pouze na divákovi, jeho fantazii.

Rainer Peschl je posledním ze čtveřice (Walter Lauf, Jaroslav Vodička, Karel Gyurjan) již neexistující výtvarné skupiny Kontakt, který v galerii Špejchar představí svou tvorbu vznikající po dobu dvou uplynulých let. Rainer Peschl (1941), žije a tvoří v Teplicích.

Vernisáž se uskuteční 1. září od 17.00 hodin a výstava potrvá do 30. září 2011.