e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 31. července až 2. srpna

publikováno: 29.7.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prázdniny se překulí o víkendu do druhé půli a vy si je dál můžete užívat na spoustě zajímavých akcí, které jsme pro vás vybrali. Pojeďte na safari do Doupova (na fotce), po Labi v neckách, ponořte se do světa hmyzu v mosteckém rodinném centru nebo na Horním Hradě nebo si zahrajte na horníky v Měděnci. AKTUALIZOVÁNO V PÁTEK

Vernisáž v muzeu
V regionálním muzeu v Teplicích v prostorách zámku se ve čtvrtek 30. července v 17,00 hodin otevře výstava České zpěvníky sboru literátů a město Teplice v 16. století, která je věnovaná k poctě Mistra Jana Husa. Výstava potrvá do začátku října.

Ženy Emila Holuba
Zajímavá vás, jaké ženy obklopovaly známého cestovatele Emila Holuba? Vydejte se v sobotu 1. srpna na zámek Pátek na Lounsku. Tamní výstavu Dr. Emil Holub - příběh cestovatele doprovodí od 16,00 hodin přednáška Mileny Secké z Náprstkova muzea Ženy v životě Emila Holuba. Zámek je otevřen od 4. července do 30. srpna vždy v sobotu a neděli od 10,00 do 16,00 hodin a můžete si v něm prohlédnout i výstavu Mexikem po stopách Benedikta Roezla.

Labská neckyáda
Již tradiční závod na Labi plný zábavy určený pro všechny věkové kategorie s vlastnoručně vyrobenými plavidly se koná v Židovicích u Roudnice nad Labem. U plavidel bude muset sama posádka zajistit pohon. Hodnotit se bude především rychlost jízdy, originalita plavidla a kostýmu. Start je ve 14,00 hodin v sobotu 1. srpna.

Hmyzáci
Mostecké rodinné ekohrátky pokračují v neděli 2. srpna v Mateřském centru Barborka v Mostě. Tentokrát budou zaměřené na bezobratlé živočichy - rodiny s dětmi od 3 do 12 let čeká zkoumání přírody, mikroskopování, metody sběru bezobratlých, pohybové hry, tvořivá dílnička, soutěže, pohádka. Program trvá do 16,00 hodin, svačinu s sebou.

Baroko v muzeu
Muzeum města Duchcova pořádá po dva srpnové večery koncerty ve svém atriu. První se koná 2. srpna od 18,00 hodin a zazní suity pro barokní kytaru v podání Milana Černého.

Narozeniny knihovny
Lounská městská knihovna slaví páté výročí ve svých nových prostorách na Mírovém náměstí a zve všechny své čtenáře, dobrovolníky a přátele na oslavu, která se koná v sobotu 1. srpna. Oslava se koná večer na dvorku knihovny.

Šikovné ručičky
Další ze zapomenutých řemesel připomene Ekofarma na Klínech (čp. 19) na Litvínovsku. V neděli 2. srpna od 13,00 hodin pořádá Centrum pro ekologickou výchovu ukázky práce pod heslem Toč se, toč. Vyzkoušíte si hrnčířský kruh, vřetánko, kolovrátek, výrobu svíčky z voskové mezistěny, hračky ze soustruženého prstence, česání vlny, výrobu filcové kuličky z vlny, košíčků z pedigu.

Doupovskem jako na safari
Dech beroucí kaňon Ohře, zaniklé obce, lapidárium, daleké výhledy do zádumčivé krajiny – to čeká všechny, kteří se s průvodcem Martinem Barešem vypraví v sobotu 1. srpna na Offroadsafari Doupovskými horami. Odjezd na dobrodružnou výpravu je z Mostu od kostela, místa si rezervujte na martin@offroadsafari.cz nebo 605 231 697. 

Hudební léto na zámku
V sobotu 1. srpna začíná na zámku Jezeří série koncertů vážné hudby, které letos připomínají výročí Vídeňského kongresu, politické, ale i kulturní události 19. století. Koncerty se konají vždy v sobotu, občas i v neděli až do září. Podrobnosti najdete v dnešním článku.

Budyňský poutník
Také na hradě v Budyni nad Ohří bude znít hudba, a to od pátku 31. července až do neděle. Hudebním stylem, který se na nádvoří hradu bude prezentovat, je folk a country. Páteční program s country bálem začíná v 19,30 hodin, v sobotu bude hrát třeba Jindra Kejak, Nezmaři, Taxmeni, Schovandy, Will Band a další. V neděli festival uzavře budyňská pouť, módní show svatebního salónu a vystoupení orchestru Bonus. Vstupné v pátek 100 Kč, v sobotu 300 Kč, v neděli zdarma, děti se slevou.

Chvála medu
Sladké slavnosti chystají v sobotu 1. srpna na Horním Hradě u Stráže nad Ohří. PO celý den bude možnost ochutnávat med i další včelí produkty, vyslechnout si přednášky, pobavit se na doprovodném kulturním programu nebo se zapojit do dílen a podívat se na včely zblízka. Podrobnosti v Magazínu.

Opočenská pouť
V sobotu a neděli 1. a 2. srpna 2015 se koná tradiční pouť v Opočně na Lounsku (u sokolovny). V sobotu 1. srpna se od 20,00 hodin koná pouťová zábava se skupinou Reflex. V neděli se od 10,30 hodin koná poutní mše svatá v kostele, odpoledn evystoupí mažoretky a country skupina Stará sešlost. Po oba dny se můžete pobavit na pouťových atrakcích.

Čertice v Úštěku
V týdnu od 28. července do 2. srpna jsou všichni příznivci zábavy zváni do Muzea čertů v Úštěku, které po roce přivítá oblíbené veršující čertice se svým programem pro dospělé nebo zbrusu novým programem pro děti. V sobotu 1. srpna je připravena speciální „noční“ prohlídka pekelných sklepů pro dospělé od 21,30 hodin.

Brutus na koupališti
Poslechnout si „pecky“ legendární české bigbítové kapely Brutus, která neodmyslitelně patří k letním zábavám, můžete v Litvínově. Kapela tam zavítá v rámci svého letošního turné. Koncert startuje v neděli 2. srpna v 19,00 hodin na litvínovském koupališti Koldům.

Měděnecké Krušení
Potřetí se v Měděnci v Krušných horách koná akce nazvaná Měděnecké Krušení - Krušnohorské síření, která připomíná slavnou hornickou historii tohoto města. Program začne v sobotu 1. srpna v poledne hornickým pochodem s dechovou hudbou. Budete svědky pokusu o výrobu síry jako ve středověku, připraven je program pro děti, ukázky hasičů, výstavy a večer se koná taneční zábava s ohňovou show. Celý program najdete v článku Na Měděnci se v sobotu bude vyrábět síra.

Noční prohlídka
 V sobotu 1. srpna čeká návštěvníky Benešova nad Ploučnicí Noční prohlídka kouzelného zámku. Prohlídky se konají dvě od osmi a 20,45 hodin. Podrobnosti se dozvíte z článku Velká hradozámecká inventura na zámku v Benešově nad Ploučnicí. 

Adrenalin v pevnosti
V sobotu a neděli 1. a 2. srpna jsou milovníci adrenalinu zváni na pevnost Königstein v Saském Švýcarsku na velkou outdoorovou akci s názvem Festung Aktiv!. Zažijete show mistrů světa Lukase Hubera na slackline a Dustyna Alta na BMX, uvidíte extrémního horolezce Heinze Zaka, jak balancuje na vysoké lajně. Celý šestý ročník festivalu oudoorových sportů pak vyvrcholí multivizuální show s názvem „ÜberLeben“ (PřeŽít) s Reinholdem Messnerem. Během dvou dnů můžete vyzkoušet více než 30 atrakcí, jako jsou například quick jump, bungee trampolína, slaňování z hradeb pevnosti, jízda dlouhou lanovkou (flying fox), lezení, potápění či jízda na lodičkách. Vstupné dospělí 17 EUR, děti 12 EUR, rodinné vstupné 34 EUR. Otevřeno je od 9,00 do 18,00 hodin, akce začínají v 10,00 hodin.

Výstava masožravek
Prodejí výstava masožravých rostlin manželů Srbových už patří k tradicím chomutovského zooparku. Otevře se první srpnový den a k vidění budou příbuzné Adély do konce srpna vždy od 10,00 do 17,00 hodin ve výstavní síni (u vchodu od Kamencového jezera).

Horské slavnosti
V sobotu 1. srpna se bude slavit v Nové Vsi v Horách na Litvínovsku. Děti čekají od 14,00 hodin atrakce a dílny, všechny výstava závodních aut a hasičské techniky, pohádka a dechovka. Prohlédnout si při té příležitosti můžete také větrnou elektrárnu na Strážném vrchu (od 16,00 do 17,00 hodin).

Foto: Offroadsafari.cz