e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na tekuté zlato do Žatce

publikováno: 29.7.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Žatec je městem proslaveným filmaři po celém světě, městem architektonických slohů od románského až po secesi a hlavně městem toho snad nejlepšího chmele na světě. Navíc se Žatec může pyšnit návštěvou jednoho z největších badatelů dvora Rudolfa II. Tadeáše Hájka z Hájku.

Tento vskutku renesanční člověk se proslavil nejen v astronomii, kde je po něm dokonce pojmenována planetka a měsíční kráter, ale také díky první knize o pivu, která dala základ i receptu na lahodný pivní speciál Master. A město s tím nejlepším chmelem v ní samozřejmě nemohl opomenout. Pojďme se tedy s pivy Master podívat do města, díky jehož chmelu mají onu originální hořkou chuť.

Hájek popisuje chmel jako jednu z nejdůležitějších ingrediencí, která je při vaření lahodného zlatavého moku potřeba. Snad i zásluhou řeky Ohři se v Žatci chmelu daří a toto kdysi jedno z největších českých měst je jím doslova obklopeno. A tak Žatec již odnepaměti žije pivovarnictvím. Představte si, že byste při obhlídce města narazili na místního kronikáře a on vám začal vyprávět o historii tohoto pivního svatostánku. Proč ne třeba takhle: Již roku 1261 získali naši pivovarníci právo vařit pivo a ani ne za 90 let zde vybudovali první chmelnici. V roce 1767 tady stály už 4 pivovary a 20 sladoven! Naši předci si dobře uvědomovali význam kvalitního chmele, a proto se léta páně 1833 rozhodli založit spolek na ochranu kvality chmele. Také díky tomuto spolku se dnes mohou pivní speciály Master pochlubit vytříbenou chutí, kterou jim dává ten nejlepší chmel z Žatce.

Za léta své historie město získalo i několik pivovarnických nej, třeba nejmenší chmelničku a pivovar na světě nebo největší světový sklad chmele. Každý, kdo do Žatce zavítá, nesmí opomenout navštívit ani místní pivovar a chmelařské muzeum hrdě nesoucí jméno Chrám chmele a piva.

A po prohlídce města chmele kam jinam než na pivo. Pojďte se společně s námi přesvědčit o pravdivosti tvrzení Tadeáše Hájka z Hájku o místním chmelu. Ochutnat můžete třeba letní novinku Master Zlatý 15° nebo podlehněte plné chuti jeho starších sourozenců Master Polotmavý 13° a Master Tmavý 18° například v restauraci Medvěd, v Krčmě u dvou psů, nebo v Caffé Vin. Přijměte naše pozvání a zastavte čas, alespoň na okamžik a vychutnejte si originál z žateckého chmelu – pivní speciál Master.

- PR -