e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nová služba mostecké knihovny: Kniha do vlaku

publikováno: 29.6.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Vladimír Vacula

Sdílet: facebook twitter google+

Jako první v Ústeckém kraji přichází mostecká knihovna se službou Kniha do vlaku. Do nádražní haly v Mostě knihovníci nainstalovali regál plný knížek a časopisů. Cestující si z něj můžou bezplatně půjčovat knihy všech žánrů, které jim zpříjemní čekání na vlak nebo samotné cestování. Až je přečtou, příležitostně je do police na nádraží vrátí a vyberou si tu třeba další knížku nebo časopis.

O službu Kniha do vlaku je takový zájem, že knihovna sem průběžně doplňuje další tituly. „Skvělý nápad, hned se mi bude líp cestovat,“ pochvaloval si Mostečan Václav Křováček, který si čtení z nádražního regálu vybral jako první. V každé publikaci je vlepený štítek, kam mohou cestující napsat, kam až s Knihou do vlaku ní dojeli, ideálně na mail: fondy@knihovnamost.cz

Jestli máte doma nějaký knižní titul, který překáží a řešíte Nerudovskou otázku ´kam s ním´, dejte ho na náš nádražní regál. Věříme, že každá kniha si najde svého čtenáře,“ vzkazuje iniciátorka akce Anna Němcová z Městské knihovny Most.

Mostecká městská knihovna už delší dobu šíří knížky všemi směry. Vozí je za seniory do penzionů, zásobuje jimi školní knihovny a její zaměstnanci chodí číst dětem do nemocnice. Akce Kniha do vlaku je další aktivitou, díky níž mohou publikace z Mostu cestovat doslova do celého světa. „Navazujeme tím na projekt, který vznikl v jihomoravském Mikulově a prosazuje se i v dalších knihovnách,“ upřesňuje Němcová.