e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňský hrad otevře o prázdninách své sklepení

publikováno: 29.6.2012, kategorie: Vzdělávání, autor: Jan Losenický

Sdílet: facebook twitter google+

Po celé prázdniny a každý den v týdnu se budou konat prohlídky hradu v Kadani. Vůbec poprvé v historii si mohou návštěvníci prohlédnout vybrané interiéry Kadaňského hradu bez toho, aniž by šlo o mimořádnou, provizorní exkurzi. Součástí prohlídky historických sklepení je také výstava o dějinách hradu.

Vzhledem k využití hradu pro různé kulturní a sociální účely se jedná "pouze" o prohlídku hradních sklepů, avšak právě ony jsou ze středověkého hradu těmi nejzachovalejšími prostorami. Prohlídky se budou konat od soboty 30. června do pátku 31. srpna vždy v celou hodinu, ve všední dny od 9,00 do 16,00 hodin a o víkendech od 10,00 do 17,00 hodin.

Informačním doplňkem k prohlídce hodlá být dočasná náznaková expozice Dějiny a vývoj Kadaňského hradu, která je ve sklepních sálech instalována. Nabízí pohled na základní etapy architektonického vývoje budovy, přináší informace o klíčových bodech historie areálu, královských návštěvách či zástavních držitelích. Má zatím relativně skromnou podobu, ale její zdokonalení se připravuje. Poprvé se před oči návštěvníků dostávají některé nalezené kamenické články, dokládající zašlou slávu hradních síní. Můžeme jen litovat, že jde jen o nečetné pozůstatky někdejších kleneb nebo dveřních či okenních portálů.

Z větší části poprvé je také vystaven archeologický materiál, tj. celé rekonstruované nádoby nebo jejich fragmenty, zlomky kachlů atp. Některé vzorky pocházejí už z doby kolem poloviny 13. století a dosahují tedy stáří tří čtvrtin tisíciletí. Na expozici vedle kadaňských muzejníků spolupracovali také kolegové z Oblastního muzea v Chomutově, Státního okresního archivu Chomutov se sídlem v Kadani a Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech v Mostě, kterým srdečně děkujeme! Chomutovské muzeum zapůjčilo také část archeologických nálezů, zejména ze 70. let 20. století.

Součástí návštěvy hradu je i nadále starší expozice o životě a díle JUDr. Karla Havlíčka (1907 - 1988), který byl po roce 1948 pronásledován a nesměl vykonávat svoje právnické povolání. Zločinný komunistický režim ale jeho vnitřní sílu nezlomil. Dr. Havlíček mu vzdoroval jako jako kreslíř-samouk, věnující se modernímu umění. Stal se tak jednou z nejvýznamnějších postav moderních kadaňských dějin. Jeho abstraktní, mnohdy velmi dynamické kresby si můžete spolu s dalšími artefakty prohlédnout zdarma v Galerii Karla Havlíčka. Nachází se hned v hradní bráně a je otevřena denně v červenci a v srpnu ve výše zmíněných časech.

Vstupné je 50 Kč, nárok na snížené vstupné 30 Kč mají děti ve věku 6-15 let, studenti, senioři nad 60 let a osoby ZTP. Nabízíme i rodinné vstupné 100 Kč pro rodiče a jejich 2 děti ve věku 6-15 let. Zdarma se pak do hradu mohou podívat členové AMG, ICOM, NPÚ, doprovod osob ZTP a předplatitelé revue Dějiny a současnost.