e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bílina zmizelá a nalezená

publikováno: 29.6.2010, kategorie: Výstavy, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Sdružení Bílina 2006 připravila unikátní výstavu, která se uskuteční od 2. července do 31. srpna ve výstavních síních U kostela a Pod věží v Bílině. Vernisáž se koná 2. července od 17 hodin ve výstavní séni U kostela. Sdružení Bílina 2006 ji připravilo ve spolupráci s Regionálním muzeem Teplice, Státním okresním archivem Teplice a sdružením původních rodáků města Heimatkreisverein Bilin.

Mnohé exponáty pochází také ze soukromých sbírek obyvatel Bíliny. Co návštěvníci uvidí? „Výstava nese podtitul Od starověku po normalizaci. Z toho vyplývá, že k vidění budou exponáty ze sbírek archeologického oddělení teplického Regionálního muzea až po normalizační dokumenty,“ říká Tereza Skřivanová  ze sdružení Bílina 2006. „Vystaveny budou například vázy z 9. století nalezené při archeologických průzkumech na Bílinsku, také originální nádobí z bílinské kavárny Café Kraus, konev z lázní na Kyselce, kterou polévali klienty lázní v polovině devatenáctého století, ale také síťové lůžko z  bílinské záchytky, která byla první v republice po té pražské“, pokračuje Alena Simčáková.   

Výstava by měla představit jak chronicky známé exponáty představující historii města, tak kusy, které ještě nebyly nikde vystaveny. Jde například o kus barokního potrubí, který byl nalezen před několika týdny pod kašnou na bílinském Mírovém náměstí. Ve výstavní síni Pod věží budou vystaveny staré obrázky Bíliny ze sbírky Tomáše Matějky, i tam chce sdružení představit hlavně dosud nevystavené pohledy na historickou Bílinu. Doplní je populární fotodvojice, tedy současné fotografie míst zachycených ze stejné perspektivy jako historické obrázky.

Součástí výstavy bude také expozice o bílinském rodákovi Gustavu Walterovi, který patřil v polovině 19. století  mezi hlavní sólisty vídeňské opery. Letos si připomínáme sto let od jeho úmrtí. Expozice bude přivezena přímo ze Státní opery ve Vídni, vernisáže se zúčastní také potomci Gustava Waletra. V sobotu 3.7. v 9 hodin dopoledne bude slavnostně odkryta pamětní deska Gustava Waltera na bílinské ZUŠ.  Výrobu desky a její odhalení rovněž iniciovalo sdružení Bílina 2006.

Výstava sama o sobě má dva pomyslné rozměry. Jde o to poprvé obyvatelům Bíliny přinést jakýsi ucelený obraz střípků z historie jejich města a zároveň představit sdružení rodáků města Bíliny, kteří museli své domovy opustit po druhé světové válce. V rámci výstavy vyjde brožura s fotografiemi vybraných exponátů, která bude obsahovat i přepis rozhovorů s několika původními rodáky, kteří vzpomínají na dětství v Bílině“, uzavírá Jan Beneš ze sdružení Bílina2006.