e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jaroslav Svěcený připravuje v Klášterci hudební festival

publikováno: 29.6.2009, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

V Klášterci nad Ohří začne 3. července pátý ročník festivalu klasické hudby. Jmenuje se Klášterecké hudební prameny a potrvá deset dní. Návštěvníci se můžou těšit na řadu špičkových tuzemských i zahraničních interpretů nejen klasické, ale také alternativní či rockové scény.

V plánu je řada vynikajících koncertů. Upozornil bych, že tu bude například sopranistka Gabriela Beňačková, což je hvězda světového formátu. No a po loňském úspěchu je opět v plánu projekt Vivaldiano s Radimem Hladíkem,“ vybírá pro e-region to nejzajímavější virtuos a spoluzakladatel festivalu Jaroslav Svěcený. On sám se představí v sedmi koncertech včetně zahajovacího. „Bude tady také setkání s mistrem smyčcařem Lubošem Oubrechtem a Milanem Oubrechtem. To jsou otec a syn z Lubů u Chebu, kteří jsou dneska – dá se říct - nejlepší výrobci smyčců u nás v České republice. Toto setkání bude hodně zajímavé, protože tady budou k vidění také historické smyčce,“ vysvětluje Svěcený. Festival nebude ochuzen ani o housle. Jaroslav Svěcený slibuje, že přiveze dvanáct špičkových nástrojů tuzemské a italské výroby z evropských sbírek. Budou součástí výstavy, která se připravuje na podzim do Prahy. „Taková rarita, kterou tu budeme představovat, jsou mramorové housle. Jsou nedávno dokončené a stavěl je sochař Jan Řeřicha. Vše co je na nich, je ručně dělané,“ říká pro e-region Svěcený. Součástí festivalu budou už tradičně houslové kurzy.

Vstupenky se prodávají v informačním centru a jejich cena se pohybuje od 50 do 200 korun za koncert. Abonentní vstupenka na celý festival je za 750 korun.

Zájem o Klášterecké hudební prameny je podle vedení města rok od roku větší. „Loňský ročník zaznamenal zhruba třicet procentní nárůst diváků. Přišlo bezmála 1600 lidí,“ vybírá ze statistiky vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Miroslav Foltýn.