e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

I tento víkend pokračují sobotní setkání na hranicích

publikováno: 29.5.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Zelená hranice mezi Českem, Polskem a Německem se tuto sobotu 30. května od 14,00 hodin již potřetí promění z těžce prostupné bariéry na místa setkání sousedů, přátel a příbuzných. Iniciativa Soboty pro sousedství má již 1500 příznivců, kteří se potkají na osmnácti místech uzavřené hranice. Vytipovali jsme pro vás místa v našem regionu.

„Naše setkání umožňují lidem osobní setkání, aniž by podstupovali drahé testování na nemoc Covid-19 nebo museli jít do čtrnáctidenní karantény, případně aniž by byli nuceni lhát českým policistům na hranicích o důvodech překročení hranice,“ říká jeden ze spoluorganizátorů, ústecký germanista Jan Kvapil, který však zároveň dodává: „Akce jsou současně i vzkazem politikům a vládám, aby hranice co nejrychleji otevřeli, protože jejich uzavření nemá žádné zdravotní opodstatnění, a naopak neúměrně zvyšuje riziko velkých hospodářských, kulturních i sociálních následků v pohraničních regionech.“ 

Přes vládami avizovaná brzká ulehčení, která by situaci měla částečně zmírnit, se však lidé ze Sobot pro sousedství hodlají scházet i nadále. Právě zelená hranice je totiž stále dle zákona nepřekročitelná.

Kde se můžete se svými sousedy potkat v našem regionu? Krásným místem setkání je třeba most přes řeku Křinici mezi Hinterhermsdorfem a Zadní Doubicí v Českosaském Švýcarsku nebo paseka u Soví brány mezi Jílovým u Děčína a Rosenthalem v Labských pískovcích. V Krušných horách se setkání tradičně konají v Klínské bráně směrem na městečko Neuhausen nebo na společném náměstí obcí Vejprty a Bärenstein. Také můžete vyrazit za sousedy k hraničnímu přechodu Jelení / Wildenthal u saského Johanngeorgenstadtu. Místa i s mapami najdete na webu hej-nachbar.webnode.com.

Foto: Christoph Mauerer, FB Soboty pro sousedství.